Eleccions municipals 2023
Papereta electoral
Foto: Papereta electoral | ACN
Eleccions municipals

Com votar per correu a les eleccions municipials del 2023?

Actualitzat: Divendres, 19 de maig de 2023. 10:37
Temps de lectura: 4 minuts
Papereta electoral
Foto: Papereta electoral | ACN

El pròxim diumenge 28 de maig se celebren eleccions municipals arreu d'Espanya. Si aquell dia no pots acostar-te al col·legi electoral per exercir el teu dret a vot, ho pots fer abans per correu. És un tràmit molt senzill i ràpid de sol·licitar. T'expliquem tots els passos per votar per correu! 

Per què és important? Els vots per correu són igual de vàlids que els vots que es fan presencialment durant la jornada electiva. El vot per correu és totalment secret i ningú, ni els membres de la mesa, saben que s'ha votat.

T'expliquem tots els passos perquè sàpigues com fer el vot per correu.

Vot per correu a les eleccions 2023, pas a pas

Quan? Aquells ciutadans que ho vulguin poden sol·licitar el vot per correu per exercir el seu dret abans del 28-M. 

  • A partir del 4 d'abril, un cop s'hagi convocat oficialment els comicis, es podrà començar a demanar el vot per correu. Els ciutadans que ho desitgin podran sol·licitar el vot fins al 18 de maig, deu dies abans de la jornada electoral. 

On? Per sol·licitar el vot per correu, si ets resident a Espanya, has de recollir l'imprès de sol·licitud a qualsevol oficina de Correus, que estarà disponible des del mateix dia de la convocatòria de les eleccions.

Què? A l'imprès de sol·licitud s'haurà d'indicar la direcció on es vol que s'enviï la documentació electoral, pot ser qualsevol direcció: el lloc de feina, el domicili o fins i tot un apartat de correus. 

Emplenar documentació: què he de fer? 

Un cop entregada la sol·licitud, entre el 8 i el 21 de maig, rebràs tota la documentació necessària per poder votar per correu. 

En detall: A la direcció que s'hagi escollit es rebrà la següent documentació. 

  • Una papereta de cada una de les formacions polítiques que es presentin a les eleccions municipals del municipi. 
  • Un sobre de votació. 
  • El certificat d'inscripció en el cens
  • Un sobre on hi haurà escrita la direcció de la teva mesa electoral. 
  • Una fulla explicativa. 

A la pràctica: Un cop amb tota la documentació necessària has d'escollir a quina candidatura vols votar. Has d'escollir la papereta i introduir-la dins del sobre corresponent. Si vols votar en blanc, no s'ha d'introduir cap papereta.

  • Un cop hagis tancat el sobre, introdueix el vot i el certificat d'inscripció del cens en el sobre on hi ha escrita la direcció de la teva mesa electoral. 
  • Important: no introdueixis cap document on s'acrediti la teva identitat, ja que el vot es considerarà nul. 

On he de portar el sobre? 

Un cop hagis tancat el sobre amb tota la documentació necessària al seu interior per votar, has de portar-lo a qualsevol oficina de Correus i enviar-lo per correu certificat. L'enviament és gratuït. 

Quan? Tens temps fins tres dies abans de la jornada electoral, és a dir, fins al dijous 25 de maig

Com es comptabilitza el vot per correu? 

En detall: El dia de les eleccions, el diumenge 28 de maig, el servei de Correus enviarà tots els sobres que contenen els vots per correu a les meses electorals corresponent. L'enviament es fa a les 9:00 del matí del mateix dia. 

  • A les 20:00 del vespre, quan els col·legis electorals tanquin, i abans de realitzar l'escrutini, la mesa introduirà els sobres dels vots rebuts per correu a l'urna. 
  • El vot és totalment secret i ningú té l'opció de saber quin és el teu vot. 

Important: només pots votar un cop 

En profunditat: Si has decidit votar per correu, en el moment que hagis sol·licitat el vot per correu i sigui acceptada la sol·licitud, ja no podràs votar de manera presencial a la mesa electoral el dia de les eleccions.