Eleccions municipals 2023
Sobres en un col·legi electoral
Foto: Sobres en un col·legi electoral | ACN
Eleccions municipals

Què passa si no voto a les eleccions municipals?

Temps de lectura: 3 minuts
Sobres en un col·legi electoral
Foto: Sobres en un col·legi electoral | ACN

Els ciutadans majors de 18 anys que estiguin inscrits en el cens electoral a Espanya estan cridats a votar a les urnes un cop es convoquen uns comicis dins de l'estat. Però, què passa si no voto a les eleccions municipals

Per què és important? Cada quatre anys, els ciutadans dels municipis d'arreu d'Espanya poden exercir el seu dret a vot per escollir els representants dels seus municipis, és a dir, els regidors i les regidores de cada formació política. 

És obligatori votar a Espanya? 

A Espanya no és obligatori votar, a diferència d'altres països com Brasil o Luxemburg on els seus ciutadans estan obligats a votar per llei. 

En detall: A l'estat espanyol votar és considerat un dret, però no un deure, per tant, no hi ha cap llei que obligui els ciutadans espanyols a votar. És a dir, les persones poden escollir si volen exercir el seu dret a vot o no. 

  • A Espanya poden votar totes aquelles persones majors de 18 anys que estiguin inscrites al cens electoral vigent. 
  • Si una persona decideix no votar, no hi ha cap llei que consideri que estigui fent un acte il·legal. 

Qui pot votar a les eleccions municipals? 

Els comicis municipals són aquells on els residents de cada municipi escullen els representants a l'ajuntament per quatre anys. 

En profunditat: Totes les persones de 18 anys o més grans que estiguin inscrites al cens electoral poden votar. El cens està format per tres grups: CER, CERA i CERE. Cada cens té unes característiques pròpies que permeten que les persones que en formin part puguin votar o no en els diferents comicis. 

A la pràctica: Tots aquells electors que formen part del CER, electors residents a Espanya, poden votar a tots els processos electorals. Per tant, tenen dreta votar a les eleccions municipals. 

  • També poden votar a les municipals els electors que formen part del CERE, que són aquells estrangers i estrangeres residents a Espanya. 
  • Les persones que formen part del cens CERA, electors i electores residents absents (que viuen a l'estranger), no poden votar a les eleccions municipals. Sí que ho poden fer als comicis autonòmics, a les eleccions generals i a les del Parlament Europeu. 

Com saber si puc votar? 

En detall: El cens que s'utilitza en cada procés electoral es tanca el primer dia del segon mes anterior a la convocatòria de les eleccions. Per saber si es forma part de les llistes electorals vigents es pot fer de les següents maneres:

  • A través de la pàgina web de l’INE. Es pot fer la consulta mitjançant el sistema Cl@ve o utilitzant un certificat electrònic.
  • De manera presencial, a la delegació provincial de l’Oficina del Cens Electoral corresponent, que disposa del cens actualitzat per a la seva consulta permanent.