Eleccions municipals 2023
Urnes de les eleccions municipals
Foto: Urnes de les eleccions municipals | Efe
Eleccions municipals

Què es pot fer i què no durant la jornada de reflexió?

Temps de lectura: 2 minuts
Urnes de les eleccions municipals
Foto: Urnes de les eleccions municipals | Efe

El diumenge 28 de maig de 2023 se celebren les eleccions municipals a Catalunya i a la resta d'Espanya. Un dia abans, el dissabte 27, els partits i els ciutadans hauran de respectar la jornada de reflexió. Què és i què es pot fer? 

Què és la jornada de reflexió?

En detall: La jornada de reflexió és el dia anterior al de les votacions i assenyala el final de la campanya electoral. Durant aquest dia està prohibit demanar el vot per a una determinada opció. 

A la pràctica: Aquest any, la jornada de reflexió de les eleccions municipals serà el dissabte 27 de maig, un dia abans de la celebració dels comicis als municipis catalans i espanyols. 

Què està prohibit fer? 

Durant les 24 hores abans del dia de les eleccions està prohibit demanar el vot per a una determinada o opció o fer qualsevol mena de manifestació que influenciï el sentit del vot. 

El motiu: Durant la jornada de reflexió es deixa que la població decideixi el seu vot sense pressions ni estímuls externs ni cap mena d'influència política. És per aquest motiu que, ni els partits ni cap ciutadà, pot demanar el vot. 

Prohibicions durant la jornada de reflexió

En detall: Els partits polítics tenen prohibit demanar el vot durant la jornada de reflexió. Tampoc poden difondre propaganda electoral i realitzar actes de campanya. 

  • En el cas que algun partit infringeixi una de les normes de la jornada de reflexió, és la Junta Electoral Central (JEC) l'encarregada d'analitzar els fets i valorar possibles sancions.

Quins dies es pot demanar el vot?

En profunditat: Durant la campanya electoral, les dues setmanes prèvies al dia de les eleccions els diferents partits poden demanar el vot per la seva candidatura. Normalment, dura 14 dies exactes, és a dir, dues setmanes. 

  • Durant aquests dies, es pot demanar el vot per un partit o candidat sense cap mena de prohibició. 

En detall: Aquest any la campanya començarà el 12 de maig a les 00:00 de la mitjanit i acabarà el divendres 26 de maig. Tres dies abans que acabi la campanya electoral, el 23 de maig, es prohibeix publicar i difondre sondejos electorals.