Eleccions municipals 2023
El candidat a l'alcaldia de Barcelona per Vox, Gonzalo de Oro-Pulido
Foto: El candidat a l'alcaldia de Barcelona per Vox, Gonzalo de Oro-Pulido | David Zorrakino / Europa Press
Eleccions municipals 2023

Radiografia de les llistes de Vox a la demarcació de Barcelona

Temps de lectura: 3 minuts
El candidat a l'alcaldia de Barcelona per Vox, Gonzalo de Oro-Pulido
Foto: El candidat a l'alcaldia de Barcelona per Vox, Gonzalo de Oro-Pulido | David Zorrakino / Europa Press

Vox presentarà un total de 133 llistes a Catalunya front a les 45 que va presentar el 2019, 80 de les quals a la demarcació de Barcelona. En quines zones electorals el partit de Santiago Abascal ha desembarcat amb més força i quina filiació política prèvia han tingut els seus candidats?

Per què és important? Multiplicant per 3 el número de llistes presentades, Vox consolida la seva presència a Catalunya captant persones provinents d'altres partits i situant-se com una opció amb vocació de liderar el camp constitucionalista.

En xifres: La major part de les llistes de la demarcació, gairebé 2 de cada 10, 15 en total, es concentren a la zona electoral de Sant Feliu de Llobregat.

  • També a la zona electoral de Sabadell Vox ha entrat amb força, amb 12 llistes, seguida per les 9 de la de l'Hospitalet de Llobregat. En aquest gràfic es poden consultar totes les llistes per zona: 

Trànsit entre partits

Una dada a destacar respecte la contesa electoral de 2019 és la transferència de persones entre partits que es pot consultar en aquest gràfic:

La major part de les coincidències amb la base de dades de candidats a processos electorals celebrats a Catalunya són amb persones que repeteixen amb Vox, però també cal destacar les aportacions del PP i Ciutadans.

PP: Un total de 20 persones han passat de llistes dels populars a les de Vox. Ressalten les següents:

  • Cristina Tarrés Martínez, exregidora del PP, serà alcaldable de la formació d'Abascal per Granollers.
  • José Antonio Gilabert Delgado, fins el 2021 líder dels populars a Sitges, encapçala la llista de Vox en aquesta localitat.
  • Elena Roselló Fabregat, Pablo Gómez Montero i Irene Fabregat Oliva, tots tres a una llista del PP el 2019, se situen entre les quatre primeres posicions a Vilassar de Mar.

Ciutadans: Vox ha situat en primeres posicions a diverses persones que en les municipals anteriors van concórrer en llistes de C's:

  • Juan Antonio Gil Granados lidera la llista de Vox a Castelldefels.
  • Francisco Navarro Membrives la de Santa Margarida i els Monjos.
  • Andrés Cortés Cruz la de Vilanova i la Geltrú.
  • Francisco Aguilar Alot la d'Esparreguera, on l'acompanyen tres exmilitants més de C's.

Partit Família i Vida (PFiV): Hi ha com a mínim dos exmembres de llistes del PFiV, una escissió d'exmilitants del PP l'any 2002 que consideraven que el seu antic partit havia abandonat la lluita contra el dret a l'avortament i l'oposició al matrimoni homosexual.

  • Aquesta formació es presenta a banda de Vox, tot i que en les municipals de 2015 va concórrer en coalició a Barcelona amb el partit de Santiago Abascal, en una llista on hi eren presents l'eurodiputat Jorge Buixadé i l'advocat de la formació al Parlament, Juan Cremades Gracia, qui va exercir d'acusació contra l'expresident Joaquim Torra.

En Comú Podem: Crida l'atenció la coincidència de nom, cognoms i circumscripció de María Pilar Nebot Collados, qui hauria passat de figurar en una llista dels comuns a ocupar la segona posició de la llista de Vox a Vic.

Altres procedències:

  • La llista per Granollers la tanca María Ángeles Pou Aguas, qui va concórrer per la desapareguda CiU el 1991 i el 1995 a les Franqueses del Vallès.
  • Manuel Acuyo Ortiz passa de concórrer amb ERC el 1995 a fer-ho amb Vox enguany.
  • Rafael Mir Mena va ser candidat diversos cops per la Comunión Tradicionalista Carlista.