Eleccions municipals 2023
Presidents i presidentes de les comunitats autònomes l'any 2022
Foto: Presidents i presidentes de les comunitats autònomes l'any 2022 | Europa Press
Eleccions 28M

Les eleccions municipals del 28-M coincideixen amb autonòmiques: a on es vota?

Temps de lectura: 4 minuts
Presidents i presidentes de les comunitats autònomes l'any 2022
Foto: Presidents i presidentes de les comunitats autònomes l'any 2022 | Europa Press

El pròxim diumenge 28 de maig de 2023 se celebren eleccions municipals a tots els pobles i ciutats d'Espanya. A més, a diferents comunitats autònomes també se celebren les eleccions per escollir el govern autonòmic de cada regió. A on es vota? 

Per què és important? Les eleccions municipals se celebren cada quatre anys per decidir el govern dels ajuntaments de tots els municipis espanyols. En algunes comunitats autònomes espanyoles també coincideix que es voten les eleccions autonòmiques. 

A quines comunitats autònomes es vota?

En detall: El pròxim 28 de maig també se celebren eleccions autonòmiques a Aragó, Astúries, Canàries, Castella la Manxa, País Valencià, Extremadura, Balears, La Rioja, Madrid, Múrcia, Navarra, i a les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla. 

En profunditat: Repassem quins són els principals candidats a les eleccions autonòmiques de Madrid, País Valencià i Balears.

Madrid: Ayuso, primera en les enquestes

  • PP: Isabel Díaz Ayuso. La líder dels populars madrilenys repeteix per tercera vegada consecutiva com a candidata a presidir la comunitat madrilenya. L'any 2021 va aconseguir quedar-se a quatre escons de la majoria absoluta. 
  • Más Madrid: Mónica García repeteix com a candidata a la Comunitat de Madrid. A les eleccions del 2021 va aconseguir la segona posició i superar el PSOE. García és l'actual líder de l'oposició. 
  • PSOE: Juan Lobato. Els socialistes aposten per un nou candidat després dels mals resultats de les eleccions del 2021. Van passar de ser la força més votada a ser la tercera. Lobato és el substitut d'Ángel Gabilondo i va ser alcalde del municipi madrileny de Soto del Real. 
  • Vox: Rocío Monasterio. L'extrema dreta torna a apostar per Monasterio com a candidata. És la tercera vegada que es presenta. Vox va quedar en quarta posició en les últimes eleccions autonòmiques. 
  • Podemos: Alejandra Jacinto. Podemos es presenta en una coalició amb IU i Alianza Verde. Jacinto es presenta per primera vegada com a candidata a presidir la comunitat. Va ser advocada de la plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH).

 

País Valencià: L'esquerra vol seguir governant 

  • PSOE: Ximo Puig. L'actual president de la comunitat es presenta per tercera vegada, després d'haver guanyat els tres comicis que ha estat candidat. Actualment, governa gràcies al suport d'Unides Podem i Compromís.  
  • PP: Carlos Manzón. Els populars tenen l'objectiu de recuperar un dels seus feus més importants. Manzón és l'actual president de la Diputació d'Alacant. El PP va ser la segona força més votada en els últims comicis autonòmics. 
  • Unides Podem: Héctor Illueca. La formació morada presenta un nou candidat. Illueca ha estat des del 2021 el vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica de la Generalitat Valenciana. 
  • Compromís: Joan Baldoví. L'actual diputat al Congrés dels Diputats es presenta per primera vegada com a candidat per presidir el País Valencià. Baldoví agafa el relleu de Mònica Oltra, després de dimitir de tots els seus càrrecs. Compromís forma part de l'actual equip de govern de la comunitat. 
  • Ciudadanos: Mamen Peris. La formació taronja presenta a Peris per intentar mantenir la representació dins de les Corts valencianes. 
  • Vox: Carlos Flores. L'extrema dreta presenta Flores que és catedràtic de Dret Constitucional a la Universitat de València. 

 

Balears: cares conegudes i noves

  • PSOE: Francina Armengol. L'actual presidenta de les illes vol tornar a aconseguir el càrrec. Els socialistes repeteixen fórmula i aposten per Armengol per tercera vegada consecutiva. 
  • PP: Marga Prohens. Els populars presenten una nova candidata als comicis d'enguany. Prohens vol millorar resultats i poder controlar la presidència amb la possible suma del seu partit, Ciutadans i Vox. 
  • Ciudadanos: Patricia Guasp. Com a la resta del territori, la formació taronja intenta no desaparèixer allà on té representació. L'actual portaveu nacional del partit, Patricia Guasp, repeteix com a candidata. 
  • Unidas Podemos: Antònia Jover. La formació morada aposta per Antònia Jover com a candidata. Actualment, és diputada al Congrés. Jover ha afirmat que li agradaria repetir una tercera legislatura del Pacte del Progrés. 
  • Més per Mallorca: Lluís Apesteguia. El partit presenta Apesteguia, que és alcalde del municipi mallorquí de Deià des del 2011. La formació també espera repetir el pacte d'esquerres per formar govern a les Balears.
  • Vox: Jorge Campos. L'extrema dreta torna apostar per Campos, que ja va aconseguir representació en les últimes eleccions.