Eleccions municipals 2023
El secretari general de Junts, Jordi Turull, i la presidenta del mateix partit, Laura Borràs, amb Eduald Calvo
Foto: El secretari general de Junts, Jordi Turull, i la presidenta del mateix partit, Laura Borràs, amb Eduald Calvo | Junts
Eleccions municipals

Junts critica la inhabilitació de l'exalcalde d'Argentona que va reconèixer abusos sexuals

Temps de lectura: 4 minuts
El secretari general de Junts, Jordi Turull, i la presidenta del mateix partit, Laura Borràs, amb Eduald Calvo
Foto: El secretari general de Junts, Jordi Turull, i la presidenta del mateix partit, Laura Borràs, amb Eduald Calvo | Junts

Els líders Junts, Laura Borràs i Jordi Turull, han defensat públicament aquest diumenge 7 de maig Eduald Calvo, el candidat a l'alcaldia d'Argentona inhabilitat per l'1-O al qual la Junta Electoral ha prohibit presentar-se a les eleccions municipals del 28 de maig.

Per què és important? Aquest suport públic crida l'atenció tractant-se de l'exalcalde del Maresme que va reconèixer haver comès abusos sexuals i tenir actituds masclistes. Per aquest motiu, no ha trigat a saltar la polèmica.

El més nou: La Junta Electoral ha comunicat a Junts que no admet Eduald Calvo pels comicis després de ser condemnat a sis mesos d'inhabilitació per desobediència pel referèndum de l'1 d'octubre. La jutgessa va sentenciar-lo a mig any d'inhabilitació a càrrec públic i una multa de 4.500 euros per participar en l'organització de la votació.

  • Davant d'això, la presidenta suspesa del Parlament i el també dirigent de Junts han participat en un acte per "fer costat" qui devia ser el candidat del partit, amb acusacions a l'Estat de reprimir-lo.

Què diuen? Laura Borràs (a qui de fet la Junta Electoral també li ha notificat la retirada del seu escó al Parlament) ha fet aquesta piulada, que ha acompanyat d'un vídeo i de diverses fotos.

  • "Avui hem fet costat l’Eudald Calvo perquè la repressió espanyola té moltes cares i no s’atura. I precisament ara, la JEC ha decidit impedir que pugui concórrer a les eleccions per Junts a Argentona. Però a Junts coneixem prou bé les tàctiques repressives de l’estat.".
  • Turull ha piulat: "Migdia a Argentona per donar suport a l'Eduald Calvo, recentment inhabilitat pel seu compromís com a alcalde l'1-O. Ens empresonaran i/o ens inhabilitaran per càrrec públic, però mai no podran empresonar ni inhabilitar el nostre compromís actiu amb la independència de Catalunya".

Reaccions: El grup anomenat 'No alcalde agressor' ha reaccionat a la polèmica amb un comunicat a Instagram en què insisteixen que Calvo "no és cap màrtir".

  • "Considerem que no hauria de poder presentar-se a les eleccions per un motiu molt més greu: 10 testimonis l'han denunciat públicament i han explicat, amb detalls, situacions esgarrifoses d'assetjament i abús provocades directament per ell".
  • "Sabem molt bé que el sistema judicial també és masclista i patriarcal. Al final, la més perjudicada sempre és la víctima. Així que és obvi que el poder judicial no l'inhabilitarà mai per haver exercit violència masclista", continua el comunicat que pots trobar sencer a continuació.

Context: Diverses dones van denunciar el 2020 per Twitter que Eduald Calvo havia abusat sexualment d'elles. Un escàndol que va portar-lo a assumir els fets i a demanar "unes disculpes sinceres i honestes".

  • "Dilluns van aparèixer a les xarxes socials algunes acusacions contra mi per haver tingut actituds masclistes i sexistes fa uns anys. No ho justificaré ni discutiré perquè no crec que ara sigui el més rellevant. Això vol ser una disculpa. Ara, em toca reflexionar molt i treballar per canviar. Cal erradicar el masclisme de la societat i jo no he sigut conseqüent".
  • El llavors alcalde del municipi del Maresme feia cinc anys que ostentava el càrrec, però la CUP ja l'havia expulsat anteriorment, quan no va acceptar dimitir per uns altres casos, tal com exigia el protocol d'agressions del partit anticapitalista. 

Els testimonis: Aquests són alguns dels relats de dones que van acusar el polític d'abusos sexuals.

  • "En una manifestació, es va apropar i, sense dir-me res, em va enganxar un adhesiu als pits i, en acabar, me'ls va estrènyer. Va marxar ràpidament sense deixar de riure. En una altra ocasió, em va posar la mà per sota de la samarreta i del sostenidor, de baix a dalt", explica la usuària @sapsquisoc1. "En una tercera ocasió, estàvem en una piscina amb un grup de gent, jo ja anava previnguda i em vaig lligar el biquini amb un nus doble. Vaig notar que m'estiraven la corda del biquini. Efectivament, ho estava provant".
  • "Quan el senyor alcalde és un 'matxi' agressor que va d'aliat amb la xapeta feminista LGTBI friendly, t'agredeix a tu i a companyes, fa comentaris homòfobs... però no pots fer res perquè és el déu del poble i té una banda de 'machitos' darrere que t'intimiden on calgui", va denunciar @desubicadeta, que assegurava que només ho havia pogut explicar al seu cercle més proper.

Previsions: La defensa de Calvo ha recorregut la sentència que l'inhabilita pel seu paper al referèndum i el cas es troba al Tribunal Suprem, que haurà de decidir.