Eleccions municipals 2023
Els candidats a les eleccions de Barcelona
Foto: Els candidats a les eleccions de Barcelona | ACN
Eleccions municipals 2023

Trias diu que trucarà a Collboni i Maragall mentre Colau defensa un acord progressista

Temps de lectura: 5 minuts
Els candidats a les eleccions de Barcelona
Foto: Els candidats a les eleccions de Barcelona | ACN

El candidat de Junts, Xavier Trias, ha afirmat que trucarà a Collboni i Maragall la nit del 28-M per buscar un pacte postelectoral per fer "el canvi" a Barcelona mentre que l'alcaldable de BComú, Ada Colau, defensa un acord progressista que inclou ERC i el PSC. Així ho han assenyalat durant el debat electoral organitzat per SER Catalunya i 'El País' la tarda d'aquest 9 de maig.

Per què és important? Aquest és el segon 'assalt' dels candidats que es presentaran als comicis de Barcelona el proper 28 de maig per competir per l'alcaldia que sosté Ada Colau des de fa dos mandats.

A fons: La gestió del turisme, l'urbanisme, la mobilitat i l'habitatge han contraposat els models de gestió exposats per les diferents candidatures.

Què diu Trias? A l'hora de parlar de possibles pactes, Trias ha reivindicat ser l'únic que diu "clarament" que no governarà amb Colau: "Ens separen massa coses; amb els altres grups encantat d'asseure'm, jo oferiré pactes a les dues parts", ha dit en relació als socialistes i als republicans.

  • A més a més, el candidat de Junts ha assegurat que buscarà el pacte el mateix 28-M al vespre, quan trucarà Collboni i Maragall per explorar opcions.
  • El candidat republicà li ha respost fent broma, dient que Trias li trucarà per felicitar-lo perquè guanyarà, però no ha fet referència explícita a la seva posició sobre amb qui pactar.

Què diu Colau? Per la seva banda, Colau ha defensat que els comuns són els més "clars, transparents i coherents" sobre pactes postelectorals.

  • "Jo el que vull és un govern progressista i la meva formació promourà governs progressistes i això vol dir pactes amb el PSC i ERC", ha dit reivindicant els acords del mandat amb els republicans i la majoria que han tingut les tres formacions -BComú, ERC i PSC- al consistori, amb 28 de 41 regidors.
  • Maragall li ha replicat que fes aquesta suma i Colau ha reblat: "L'incloc perquè vull pactar amb vostès".

Què diu Collboni? Collboni, en canvi, s'ha mostrat obert a dialogar -sense especificar amb qui- sobre la base de tres condicions: el model de creixement econòmic, la garantia de les polítiques socials i la lleialtat a l'estat espanyol.

  • Sobre la primera, ha avançat que serà "rellevant" la posició sobre l'ampliació de l'aeroport. Sobre la tercera, ha aprofitat per celebrar que Trias "hagi sortit de l'armari" després "d'amagar" les seves sigles i hagi fet un acte recent amb Laura Borràs i Carles Puigdemont, aquest darrer de forma telemàtica.

Urbanisme: Colau s'ha quedat sola defensant el model Superilla.

  • Collboni ha tornat a reivindicar la seva proposta per recuperar interiors d'illa i ha dit que posarà l'accent en les inversions al metro.
  • Maragall ha acusat Colau de "generar desordre" i "prescindir" de l'àrea metropolitana en la planificació de la mobilitat. El candidat republicà ha proposat invertir la proporció actual per tal que el 60% de l'espai sigui per als vianants i el 40% per als vehicles "pacificant el conjunt de la ciutat de forma equitativa".
  • Trias ha carregat contra el model Superilla i ha afirmat que fer urbanisme basant-se en la mobilitat "és un gran disbarat" i és "un col·lapse programat". A més, ha indicat que es fan "carrers de primera i de segona".
  • Colau ha replicat que només s'estigui fent a l'Eixample i ha indicat que si els preus dels lloguers pugen és per l'especulació, no per les millores urbanístiques.

Habitatge: Els quatre candidats han coincidit en el problema que pateix la ciutat amb zones tensionades i amb els preus del lloguer elevats.

  • Colau ha reivindicat incloure en la llei estatal els lloguers de temporada i ha demanat a Collboni que sigui "molt ferm": "Espero que hi hagi uns acords d'esquerres".
  • Trias ha allargat la mà per fer un "pacte de ciutat" a llarg termini, a 15 o 20 anys, perquè pugui haver-hi un parc públic de lloguer a preu assequible i Maragall ha dit que serà "imprescindible" una aliança entre l'Ajuntament i la Generalitat.

Turisme: 

  • Maragall ha defensat que el turisme "s'ha de saber governar i regular" i ha tret pit de l'acord impulsat en el mandat per aplicar un recàrrec municipal a la taxa turística. El candidat no ha renegat del turisme sinó que ha aposat que cal tenir "millors llocs de treball i més capacitat de crear valor".
  • Trias ha coincidit amb Maragall que Barcelona no pot ser una ciutat 'low-cost' i ha contraposat el seu model al de Colau i s'ha preguntat què ha fet BComú per controlar el turisme. "Som una ciutat que té comerç, té turisme... I nosaltres això ho hem de fer valdre, s'ha de gestionar bé", ha dit.
  • Colau ha defensat la limitació dels creuers i les accions per evitar més apartaments turístics a la ciutat. Sobre els creuers, el republicà ha dit que cal "liderar" des de Barcelona i fent seure en una taula Generalitat, Port i Ajuntament per definir "la capacitat real" de la ciutat i fer una modificació per reduir els creuers "en trànsit". "Li asseguro que arribarem a un acord, també hem de seure amb el sector", ha conclòs.
  • Al seu torn, Collboni ha tornat a posar sobre la taula l'ampliació de l'aeroport i, preguntat pels moderadors del debat, ha dit que cal "replantejat" la proposta de Colau per revocar llicències de pisos turístics.