Eleccions municipals 2023
Un cartell penja d'una de les finestres de 'El Kubo', un dels edificis ocupats.
Foto: Un cartell penja d'una de les finestres de 'El Kubo', un dels edificis ocupats. | Principal/ Oliver de Ros
Eleccions

Les ocupacions acaparen el focus de campanya de Cs i PP a Barcelona

Temps de lectura: 3 minuts
Un cartell penja d'una de les finestres de 'El Kubo', un dels edificis ocupats.
Foto: Un cartell penja d'una de les finestres de 'El Kubo', un dels edificis ocupats. | Principal/ Oliver de Ros

Amb motiu dels blocs ocupats a la Bonanova, les ocupacions s'han colat en els discursos d'alguns candidats a les eleccions municipals 2023. La candidata de Ciutadans a Barcelona, Anna Grau, ha reclamat aquest dissabte formar un "front polític comú" per lluitar contra les ocupacions, mentre que el PP ha anunciat que denunciarà l'Ajuntament de Barcelona al jutjat de guàrdia per la "inacció" de la Guàrdia Urbana durant les manifestacions a la Bonanova de Barcelona

Per què és important? L'inici de campanya ha estat marcat pel suposat conflicte al barri de la Bonanova amb dos blocs ocupats des de fa anys. Aquest fet ha acaparat el focus de campanya dels partits de dretes a Barcelona malgrat que l'any 2022, dels 2,17 milions d'habitatges que hi havia a la província de Barcelona, només 5.201 estaven ocupats, cosa que equival al 0,2% del total, segons Interior.

Què diu el PP? El candidat del PP a l'Ajuntament de Barcelona, Daniel Sirera, ha anunciat que denunciarà l'Ajuntament de Barcelona al jutjat de guàrdia per la "inacció" de la Guàrdia Urbana durant les manifestacions. En un acte precisament a aquest barri, Sirera ha assegurat que els agents tenien "ordres" del govern municipal de "no actuar contra els violents".

  • En aquesta línia, ha assegurat que els okupes van "disparar balins" i "soldar tanques per fer barricades" davant la "permissivitat" del consistori. El PP està estudiant el format i el contingut de la denúncia, que preveu registrar la setmana vinent.

A més: Entre les mesures que proposa el PP a Barcelona hi ha la instal·lació de més càmeres de seguretat, augmentar el nombre d'agents de la GUB i donar-los més material. També volen modificar els informes d'arrelament perquè siguin negatius en casos de sancions per incivisme i reincidència. L'objectiu és, segons ha dit, "es pugui expulsar d'Espanya qui sigui al país de manera il·legal i incompleixi les ordenances".

  • A banda, també ha donat suport a la llei que el PP ja va provar d'impulsar al Congrés per desallotjar okupes en 24 hores. De fet, ha volgut assenyalar directament a Colau i ha dit que "si ara fos okupa i s'aprovés la llei del PP, aniria a judici i fins i tot podria ser tres anys a la presó".

Què diu Ciutadans? Per la seva banda, la candidata de Ciutadans a Barcelona, Anna Grau, ha reclamat aquest dissabte formar un "front polític comú" per lluitar contra les ocupacions i ha lamentat el posicionament partidista que s'ha dibuixat en el cas d'El Kubo. "Ada Colau va amb els ocupes, Vox amb els Desokupa i al PSC ni està ni se l'espera", ha criticat l'alcaldable abans d'avisar que a la ciutat "s'està jugant amb la propietat privada".

Context: Les ocupacions d'El Kubo i La Ruïna, actives des de 2016 i 2019, s'havien convertit en les últimes setmanes en l'enemic a batre d'una part de la dreta municipal encapçalada per Ciutadans i Valents, però ha estat Desokupa, qui probablement ha escalfat més l'ambient amb amenaces directes sobre un hipotètic desallotjament a la força.

  • L'empresa barcelonina, que ha fet dels desnonaments extrajudicials una autèntica màquina de fer diners, va començar una campanya fa uns dies contra aquesta ocupació del moviment antisistema i anarquista.
  • Aquest dijous un enorme dispositiu policial va impedir un enfrontament entre partidaris i detractors de l'ocupació de dos edificis a uns metres de la plaça Bonanova.