Eleccions municipals 2023
La presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayuso
Foto: La presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayuso | ac
Eleccions Autonòmiques

Ayuso diu que Bildu és ETA i demana il·legalitzar el partit

Actualitzat: Dijous, 18 de maig de 2023. 11:32
Temps de lectura: 2 minuts
La presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayuso
Foto: La presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayuso | ac

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat que el partit de l'esquerra independentista basca EH Bildu és "l'hereu d'ETA". 

Context: La banda terrorista, dissolta el 2011, ha entrat en campanya els últims dies de la mà del PP i Vox, que denuncien la presència d'una quarantena de candidats de la formació amb condemnes pel seu passat a la banda. Set d'aquests candidats, amb delictes de sang, han renunciat a prendre possessió del càrrec si surten elegits.

Què diu? Ayuso considera que "ETA està viva, està al poder, viu dels nostres diners, mina les nostres institucions, vol destruir Espanya, privar a milions d'espanyols dels seus drets constitucionals i provocar una confrontació".

  • La presidenta madrilenya s'ha expressat així aquest matí en un esmorzar informatiu, on ha opinat que la renúncia a recollir l'acta dels set candidats de Bildu condemnats per delictes de sang és "pur teatre per salvar el contuberni" amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez".
  • "No deixaran d'anar a les llistes i clar que prendran possessió. Quina paraula té un assassí?", ha qüestionat.
  • "Mai en els 46 anys de democràcia un president del govern havia caigut tan baix perquè viure sotmès al crim i al silenci és la indignitat més gran".
  • Ayuso considera que Sánchez "no trenca amb Bildu" i permet "l'assalt al poder dels que no renuncien al pla totalitari d'ETA".

A més: La presidenta popular aposta per intentar il·legalitzar la formació abertzale i valorar l'ús dels mecanismes que té la legislació actual.

  • També ha equiparat Podem i les seves confluències amb ETA perquè, segons ella, "tenen una forma de fer política" que s'assimila al "pla totalitari d'ETA".

D'on venim? Les referències a ETA d'Ayuso són recurrents. De fet, fa només unes setmanes, la presidenta s'hi referia en relació amb la Llei d'Habitatge pactada entre el govern espanyol i Bildu, entre partits, i lamentava que "l'entorn polític d'ETA decidirà l'habitatge de tots".

  • Aquell dia, la dirigent es mostrava "sorpresa" que es "blanquegés Bildu fins al punt de tenir capacitat per decidir sobre l'habitatge de tots els espanyols".