Eleccions municipals 2023
Acte central de campanya d'ERC
Foto: Acte central de campanya d'ERC | ACN
Eleccions municipals

Pactes, retrets i propostes: les claus de l'últim dissabte de campanya a Barcelona

Temps de lectura: 6 minuts
Acte central de campanya d'ERC
Foto: Acte central de campanya d'ERC | ACN

Últim dissabte de campanya per les eleccions municipals de Barcelona, amb la celebració de diversos actes centrals i el suport dels líders dels partits, bolcats amb els seus candidats. Una ocasió més per parlar de pactes, dedicar-se retrets i fer propostes pel futur a curt i mig termini de la capital catalana.

Per què és important? Queden vuit dies perquè Barcelona celebri els comicis que poden suposar un relleu al capdavant de l'Ajuntament, liderat per la candidata de BComú, Ada Colau, com a alcaldessa els darrers vuit anys, o bé donar-li continuïtat amb un tercer mandat.

Esquerra Republicana: Durant el míting d'aquest dissabte a Cornellà (Baix Llobregat), ERC ha arrencat més crits d"'independència" que mai, almenys en la campanya que segueix el candidat.

  • Junqueras ha subratllat que per fer un nou referèndum d'autodeterminació, fer la independència i la república, és "molt més fàcil" si ERC governa a tots els ajuntaments de les "grans ciutats".
  • Maragall ha instat l'alcaldable de Junts, Xavier Trias, a no ser el "còmplice necessari de la nova operació d'estat", en referència a un possible pacte de la "sociovergència" amb el suport "entusiasta" del PP. 
  • Per la seva banda, Aragonès ha apuntat que alguns partits critiquen que ERC hagi fet "rectificar" algunes polítiques del PSOE per tal de "millorar la vida de la gent". Però que, en canvi, fan "acords" a favor dels seus càrrecs a la Diputació de Barcelona, en referència a PSC i Junts.

Trias per Barcelona: El candidat Xavier Trias ha defensat "buscar acords" per governar i "no viure de la confrontació", al seu míting electoral al barri de Sants. Y ha respost a les crítiques que rep d'aquells que no volen que pacti amb altres formacions després de les eleccions del 28 de maig.

  • "Diuen que això és de Convergència, doncs foteu-vos si és de Convergència!", ha reblat. Segons Trias, els "pactes es poden fer quan tens clar el que vols fer", tot i que ha tornat a insistir en el fet que és l'única garantia per evitar una nova alcaldia d'Ada Colau.
  • Exmilitant de convergència i ara membre de Junts, Trias ha optat per fer una candidatura sense mencionar les sigles dels partits que la conformen. Així, sempre ha volgut desmarcar-se de l'estratègia de la confrontació que caracteritza Junts i que alguns li exigeixen seguir.

Barcelona en Comú: La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha tornat a acompanyar la candidata i ha alertat que el líder del PP, Alberto Núnez Feijoo "està disposat a entregar els vots a Collboni o Trias per treure Ada Colau de l'alcaldia". 

  • Al barri del Carmel, Díaz ha afegit que Feijóo "no regala els vots gratis" i ha assegurat que quan el PP fa això és perquè estan disposats a acabar amb un model de ciutat "que saben que millora la vida de la gent". 
  • Colau ha assegurat que no permetrà que el 28-M Barcelona retrocedeixi "al passat de l'especulació, la contaminació i la massificació turística". També ha denunciat "l'abandonament" dels barris populars durant l'època en què Xavier Trias era alcalde i ha reivindicat "la força de la gent comuna i la majoria social".

PSC:  L'alcaldable del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, ha promès convertir el districte de Ciutat Vella en la seva prioritat i ha assegurat que si guanya el 28-M hi destinarà 200 milions d'euros en sis anys. Ho ha explicat en un míting a la Nova Escola Massana, al Raval, davant de 160 veïns.

  • El cap de llista socialista ha centrat els seus atacs contra l'alcaldessa i Ada Colau i Xavier Trias, de qui ha dit que "porta molt de temps desconnectat de la realitat".
  • Collboni ha dit que el primer que cal fer a Ciutat Vella és "posar ordre". "Si no hi ha seguretat, neteja i ordre, les coses no s'aprecien", ha argumentat. I s'ha compromès a treballar perquè la resta de barcelonins "tornin a baixar a la Rambla -que hauria d'acabar la seva reforma en sis anys com a màxim- i la sentin la seva ciutat".

Ciutadans: La candidata de Ciutadans a Barcelona, Anna Grau, ha reivindicat aquest dissabte el futur del partit i n'ha ressaltat les diferències davant els partits del "cutrefatxerio corrupte". Ho ha fet al seu míting principal des del districte de Nou Barris.

  • "La gent no es pot permetre combregar amb el fals progressisme o amb un 'cutrefatxerio' transformista, transfuguista i corrupte, molt corrupte, vomitivament corrupte", ha afirmat. "Banda de traïdors i de corruptes, que no han fet mai res per Catalunya i per Espanya", ha asseverat la diputada dirigint-se al PP i Vox.
  • El líder de la formació taronja al Parlament, Carlos Carrizosa, també ha carregat a l'acte central del partit a la capital catalana contra els populars. D'ells ha criticat que aquest 28-M estiguin buscant suports entre membres "descartats" de Ciutadans.

PP: Per la seva banda, el candidat Dani Sirera ha sumat el suport de 14 excàrrecs de Ciutadans. Com ja va anunciar Sirera en un acte electoral, el PP ha presentat més suports recollits de l'espai de Ciutadans. I ho ha fet en un acte al Centre Cívic Villa Florida, amb una seixantena d'assistents

Valents: Eva Parera, s'ha dirigit als votants del PP, Ciutadans, Vox i el PSC i els ha promès un partit "sense cap complex" per assenyalar el "comunisme i el nacionalisme". "Hem vingut a donar resposta a molts catalans sistemàticament abandonats, no només pels seus governs, també pels seus partits. Això s'ha acabat", ha asseverat la regidora abans d'assegurar que Valents ha arribat "per quedar-se".

  • Així, ha apostat per "rescatar" Catalunya i Barcelona amb una formació que no dubtarà a dir les coses "pel seu nom". "El delinqüent roba impunement pels carrers de Barcelona mentre a tu et multen per anar a més de 35 quilòmetres per hora", ha manifestat aquest dissabte en un acte a l'Estació de França de la capital.

CUP: La diputada al Congrés Mireia Vehí, en un acte al barri de Sant Andreu, ha fet una crida a "fer entrar la CUP" al consistori, tot avisant que la candidata dels comuns, Ada Colau, haurà de triar entre "una ciutat per la gent" i "la catifa vermella de Trias" o els "lobbys de Collboni".

  • Al seu torn, la candidata dels cupaires, Basha Changue, ha acusat la resta d'alcaldables de voler "repartir-se el pastís" i els ha instat a posicionar-se entre "el capital o les veïnes". "Maragall, Colau, Trias i Collboni: no hi ha mitges tintes en aquesta guerra, agafin banda", els ha exigit.