Eleccions municipals 2023
Una persona votant
Foto: Una persona votant | David Zorraquino / Europa Press
Eleccions municipals

La participació electoral a Catalunya: quins pobles voten més?

Temps de lectura: 2 minuts
Una persona votant
Foto: Una persona votant | David Zorraquino / Europa Press

La participació electoral sol variar depenent del municipi o les eleccions que se celebrin. Consulta la participació de tots els pobles i ciutats de Catalunya des dels primers comicis locals als últims del 2019. 

Per què és important? El pròxim diumenge 28 de maig se celebren eleccions municipals a Espanya. Els ciutadans estan cridats a les urnes per escollir els seus representants al capdavant del consistori. 

En xifres: La mitjana de la participació de totes les eleccions municipals que s'han celebrat a Catalunya des del 1979 al 2019 és del 60,86%. Són dades analitzades per l'ACN. 

En detall: Les ciutats catalanes on viu més gent estan per sota de la participació mitjana de les eleccions municipals, mentre que les zones més despoblades i envellides tenen un índex de participació més alta a les urnes. 

  • De les 20 ciutats amb més població de Catalunya, 19 se situen per sota de la mitjana de participació arreu del país. 
  • Els 36 municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona es troben en el 58%, amb Badia del Vallès (50,04%) i Sant Adrià de Besòs (51,59%) a la cua de tot Catalunya. Per contra, la Terra Alta (77%), el Priorat (76%), la Ribera d'Ebre (74,62%) i el Pallars Sobirà (74,56%) encapçalen el rànquing.

  • La ciutat de Barcelona té una mitjana del 59,3% a les municipals. 
  • A les altres tres capitals de demarcació, la mitjana de participació des del 1979 també està per sota del nivell de Catalunya. A Lleida, la dada es queda al 56,7%, mentre que a Tarragona arriba al 59,1% i a Girona es queda a les portes de mitjana catalana, amb el 60,5%.

D'on venim: Fa quatre anys, la xifra de participació a Barcelona es va enfilar fins al 66,2%, cinc punts i mig per sobre de les anteriors. 

  • A l'altra banda de la balança, la Selva del Camp és el municipi de més de 5.000 habitants que més participa de les eleccions, amb el 77,1%, seguit de Deltebre (76,9%), l'Ametlla de Mar (76,5%), Tossa de Mar (76,1%) i Arbúcies (76,1%). Falset és la capital de comarca amb més votants de mitjana (79,3%), mentre que Figueres és la més abstencionista (55,4% de participació).