Eleccions municipals 2023
Els alcaldables d'esquerra a dreta: Ernest Maragall (ERC), Xavier Trias (Junts), Jaume Collboni (PSC), Ada Colau (Comuns), Eva Parera (Valents), Daniel Sirera (PP) i Anna Grau (Ciutadans)
Foto: Els alcaldables d'esquerra a dreta: Ernest Maragall (ERC), Xavier Trias (Junts), Jaume Collboni (PSC), Ada Colau (Comuns), Eva Parera (Valents), Daniel Sirera (PP) i Anna Grau (Ciutadans) | Fotomuntatge de Principal amb imatges de Europa Press
Elecccions municipals

Els partits tanquen la campanya electoral per les municipals

Temps de lectura: 5 minuts
Els alcaldables d'esquerra a dreta: Ernest Maragall (ERC), Xavier Trias (Junts), Jaume Collboni (PSC), Ada Colau (Comuns), Eva Parera (Valents), Daniel Sirera (PP) i Anna Grau (Ciutadans)
Foto: Els alcaldables d'esquerra a dreta: Ernest Maragall (ERC), Xavier Trias (Junts), Jaume Collboni (PSC), Ada Colau (Comuns), Eva Parera (Valents), Daniel Sirera (PP) i Anna Grau (Ciutadans) | Fotomuntatge de Principal amb imatges de Europa Press

Aquest divendres acaba la campanya electoral de les eleccions municipals i tots els partits han celebrat els actes de tancament a diversos indrets de Catalunya.

Per què és important? El pròxim diumenge 28 de maig se celebren eleccions municipals a tots els pobles i ciutats d'Espanya. En els actes finals, els grups han comptat amb la participació de les principals figures dels partits.

Com han estat els actes?

ERC

El candidat d'Esquerra Republicana, Ernest Maragall, ha criticat el socialista Jaume Collboni per proclamar-se l'"hereu" de l'exalcalde Pasqual Maragall. “Collboni és hereu dels que el van trair, els que el van abandonar, els que el van marginar, dels que el van negar i rebutjar”, ha sentenciat en un acte al Centre Artesà Tradicionàrius, a Gràcia.

  • Maragall ha tancat aquest divendres la seva campanya a Barcelona amb una crida a fer d'Esquerra la força que "alliberi" Barcelona i impedeixi que segueixi governada pel tàndem Colau-Collboni o per "la sociovergència". 

Junts

Xavier Trias ha volgut fer una darrera promesa aquest divendres en el míting final i ha promès acabar amb la inseguretat de les preocupacions dels barcelonins. El candidat de Junts ha cridat també a "guanyar per Puigdemont" i defineix com un "desastre" el tàndem entre l'alcaldessa i Collboni; Junts defensa una "reparació moral" després de la campanya del 2015 en unes eleccions clau per al futur del partit.

  • Durant l'acte, un grup de joves ha interromput el míting final per protestar per la situació d'emergència climàtica. 

BComú

La candidata de BComú, Ada Colau, ha tancat la campanya electoral aquest divendres amb una crida al votant socialista. "Si voleu un govern progressista, aneu a votar BComú", ha dit des de Sant Martí, acompanyada de la vicepresidenta segona del govern espanyol i líder de Sumar, Yolanda Díaz, la líder d'ECP, Jéssica Albiach, i membres de la candidatura.

  • Colau ha fet una crida "honesta" a la gent que durant anys ha votat el PSC però "que per damunt de tot vol polítiques progressistes" i ha alertat que el candidat Jaume Collboni ha fet "un gir a la dreta". En la mateixa línia s'ha expressat Yolanda Díaz, que ha avisat que Collboni està disposat a "entregar" la ciutat a Trias.

PSC

L'alcaldable del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, ha fet una darrera crida per una "mobilització massiva" el 28-M. "Ni Colau ni Trias. Ara toca PSC!", ha exclamat en l'acte final de campanya, que ha omplert el pavelló de la Vall d'Hebron amb 4.000 persones amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, l'expresident Zapatero i el líder del PSC, Salvador Illa.

  • Collboni ha demanat que els "decebuts" amb l'alcaldessa no s'abstinguin: "La seva decepció es convertirà en esperança votant el PSC".

CUP

La candidata de la CUP a l’alcaldia, Basha Changue, ha fet una crida al vot útil de la formació per “frenar l’entrada de l’extrema dreta” a l’Ajuntament de Barcelona i per defensar els veïns. “Aquest diumenge cal anar a votar, no ho podem deixar perdre”, ha animat. Aquest dijous el partit ha tancat la campanya per a les eleccions municipals 2023 a Barcelona al teatre del Centre Cívic Can Felipa, al Poblenou. “Els queden tres dies de tranquil·litat”, ha advertit.

PP

El candidat del PP a l'alcaldia de Barcelona, Daniel Sirera, ha fet una última crida a concentrar en els populars el "vot útil del constitucionalisme de dreta i centredreta" a les eleccions municipals de diumenge. En un míting a l'Hotel AC Victoria, Sirera ha demanat aconseguir "un PP fort" per poder tenir "la clau" de l'Ajuntament. "Faré fora a Ada Colau i evitaré que la ciutat caigui en mans dels separatistes", ha promès.

  • Ha lamentat els "atacs" rebuts per part de Cs, Valents i Vox els darrers dies. "Han vist en el PP el seu pitjor enemic. No tenen l'objectiu de fer fora a Colau ni evitar el separatisme, només volen ocupar l'espai del PP", ha advertit.

Ciutadans

Ciutadans ha fet una crida al vot de la "gent pragmàtica" i "decebuda amb la política" per les eleccions del pròxim diumenge. "No us deixeu portar per cants de sirena", ha dit l'alcaldable del partit a Barcelona, Anna Grau, en l'acte de tancament de campanya, celebrat a la sala Decode.

  • En aquest sentit, el líder de Ciutadans a Catalunya, Carlos Carrizosa, ha denunciat que candidats del seu partit de diversos municipis han rebut "trucades insistents" durant la campanya electoral per perquè es passin a altres formacions. Grau ha remarcat que a la capital catalana la llengua, les ocupacions i les superilles són les "línies vermelles" a l'hora d'arribar a pactes.

Previsions: Demà dissabte, jornada de reflexió. Durant la jornada de demà, el dia anterior al de les votacions, està prohibit demanar el vot a una determinada opció o fer qualsevol mena de manifestació que influenciï el sentit del vot. 

  • Durant la jornada de reflexió es deixa que la població decideixi el seu vot sense pressions ni estímuls externs ni cap mena d'influència política. És per aquest motiu que, ni els partits ni cap ciutadà, pot demanar el vot.
Etiqueta: Eleccions