Eleccions municipals 2023
Acte de campanya de Junts, amb la presidenta del partit, Laura Borràs
Foto: Acte de campanya de Junts, amb la presidenta del partit, Laura Borràs | EFE
Eleccions municipals

Junts pren Barcelona i pateix una patacada a Girona, però manté altres feus

Temps de lectura: 5 minuts
Acte de campanya de Junts, amb la presidenta del partit, Laura Borràs
Foto: Acte de campanya de Junts, amb la presidenta del partit, Laura Borràs | EFE

Junts ha presentat candidatura a 728 municipis de Catalunya per les eleccions municipals del 28 del maig. Aquests són els resultats del partit presidit per Laura Borràs a les capitals de província catalanes, així com alguns dels seus resultats més destacats arreu de la geografia catalana.

Barcelona (Barcelonès)

L'aposta de Junts per l'exalcalde Xavier Trias l'ha fet mereixedor de la victòria a les eleccions municipals de Barcelona.

  • Trias per Brarcelona ha aplegat el suport del 22% dels vots, aconseguint 11 regidors. Li segueix de prop el PSC de Jaume Collboni amb el 20% dels suports i 10 regidors.
  • Així, el de Junts és el candidat millor posicionat per treure-li l'alcaldia de la capital catalana a Ada Colau, en tercera posició amb el 19,71% dels vots i 9 regidors.
  • És un gran guany per a Junts, que va aconseguir el 2019 un pobre 10,47% dels vots, amb els cinc regidors amb els quals ha passat el segon mandat d'Ada Colau, sent el cinquè partit del ple.

Girona (Gironès)

La candidata Gemma Geis té difícil prendre el relleu de l'alcaldessa sortint, també de Junts, Marta Madrenas. Ha quedat en tercera posició amb el 19,85% dels vots i sis regidors, per darrere de Guanyem (segons, 22,94% i vuit regidors) i PSC (guanyadors, 25,67% i vuit regidors.

  • 2019: JxCAT-Junts va proclamar-se guanyador dels comicis anteriors en aplegar el 30,96% dels vots emesos, cosa que es va traduir en nou regidors. 

Tarragona (Tarragonès)

Jordi Sendra, cap de llista de Junts, no aconsegueix millorar els resultats del partit als últims comicis i només ha reunit el 8,64% dels vots i tres regidors. Ha quedat en cinquena posició, per darrere de, fins i tot, l'extrema dreta de Vox.

  • 2019: De fet, Junts va aconseguir l'11,09% dels suports i tres regidors l'any 2019, quan va quedar en quarta posició.

Lleida (Segrià)

El líder de Junts a Lleida, Antoni Postius, rep el 15,63% dels vots escrutats i tindrà cinc regidors a aquest mandat. Així, ha quedat en segona posició per darrere del PSC (27,43% i nou regidors).

  • 2019: El 19,09% dels votants van donar suport a Junts, tercera força als darrers comicis, cosa que es va traduir en sis regidors.

Manresa (Bages)

La candidatura de l'alcalde Ramon Bacardit ha reunit el 19,97% dels vots i sis regidors, darrere del 23,73% i set regidors d'ERC, amb qui s'ha repartit l'últim mandat al capdavant del consistori. Així, ha quedat en segona posició.

  • 2019: JxCAT-Junts va ser segona força en aconseguir el 28,11% dels vots i vuit regidors, només 10 vots menys que ERC, motiu pel qual han compartit l'alcaldia els últims anys.

Igualada (Anoia)

Marc Castells es presentava per revalidar l'alcaldia davant d'Alba Vergés, la candidata d'Esquerra Republicana. El candidat de Junts ha quedat en primera posició amb el 40,13% dels vots i 10 regidors, lluny dels republicans (en tercera posició amb un 14,43% i tres regidors) i per davant del PSC (21,86%, cinc regidors).

  • 2019: L'espai que ocupava Junts va reunir el 39,02% dels vots i nou regidors, amb molta diferència respecte al segon (ERC).

Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental)

El candidat Josep Maria Vallès vol prendre l'alcaldia que li va treure el pacte d'ERC, PSC i CUP quatre anys enrere. Per intentar-ho, ha aplegat el 27,94% del vot i nou regidors; seva és la primera posició, lluny d'ERC (12,44% i quatre regidors) i del PSC (11,38%, tres regidors).

  • 2019: Junts va ser el partit més votat amb el 27,53% dels vots emesos, que es van traduir en nou regidors. També en aquest cas, els republicans van quedar segons amb distància.

Figueres (Alt Empordà)

Jordi Masquef ha assolit la majoria absoluta amb Junts per Figueres. El 49,81% dels vots el fan guanyador de 13 regidors, amb els quals podrà treure l'alcaldia a ERC.

  • 2019: Junts ha ampliat el marge respecte a les darreres eleccions, quan va aconseguir el 32,53% dels vots i vuit regidors, quedant també com a primera força.

Reus (Baix Camp)

Patacada de Junts a Reus. El 14,51% dels votants han donat suport al projecte de la llista de Teresa Pallarès, que tindrà cinc regidors en aquest nou mandat. Ha quedat en tercera posició, per darrere d'ERC (15,44% i cinc regidors) i els guanyadors del PSC (24,14%%, vuit regidors).

  • 2019: Junts venia d'aconseguir el 22,24% dels vots (va ser el partit més votat) i set regidors a les anteriors eleccions.

Olot (Garrotxa)

El candidat Josep Berga es presentava per revalidar l'alcaldia del municipi i ha aplegat el 32,5% dels vots, cosa que es tradueix en vuit regidors. Així, torna a quedar en primera posició, per davant de la CUP amb el 17,63% i quatre regidors.

  • 2019: A Olot, Junts va arrasar amb el 44,8% dels vots i 11 regidors, a moltíssima distància d'ERC.

Vic (Osona)

Albert Castells ha assolit el 28,5% dels vots i set regidors per tractar de prendre-li el relleu a l'alcaldessa Anna Erra, del mateix espai; tindrà set regidors després de quedar en primera posició.

  • 2019: Junts també va guanyar sense rival a Vic amb el 43,41% dels vots i 11 regidors, més del doble que els republicans. Així doncs, perd bastant de marge a les eleccions del 2023.