Eleccions municipals 2023
Xavier Trias, durant la nit electoral a la seu de Junts
Foto: Xavier Trias, durant la nit electoral a la seu de Junts | Oliver de Ros / Principal
Eleccions municipals

Xavier Trias guanya les eleccions i allarga la mà a PSC i ERC: "Hem d'entendre'ns"

Actualitzat: Dilluns, 29 de maig de 2023. 00:03
Temps de lectura: 3 minuts
Xavier Trias, durant la nit electoral a la seu de Junts
Foto: Xavier Trias, durant la nit electoral a la seu de Junts | Oliver de Ros / Principal

La candidatura de Xavier Trias s'ha proclamat guanyadora de les eleccions municipals de Barcelona. L'aposta de Junts per l'exalcalde Xavier Trias l'ha fet mereixedor de la victòria i ha allargat la mà al PSC i a ERC: "Hem d'entendre'ns".

Per què és important? El de Junts és el candidat millor posicionat per treure-li l'alcaldia de la capital catalana a Ada Colau, en tercera posició, i remunta de la cinquena posició de les eleccions del 2019 a la primera aquest 2023.

En xifres: Trias per Barcelona ha aplegat el suport del 22% dels vots, aconseguint 11 regidors.

  • Li segueix de prop el PSC de Jaume Collboni amb el 20% dels suports i 10 regidors.
  • Més lluny queda Ada Colau (BComú), en tercera posició amb el 19,71% dels vots i 9 regidors.

Què diu Xavier Trias? "Hem d'allargar la mà a la gent del PSC i ERC, a aquells amb qui volem seguir col·laborant. Això no és fàcil, però hem de ser capaços de crear l'ambient de col·laboració, la complicitat necessària. Us necessito a tots. Hem de ser capaços d'entendre'ns". 

  • "La meva felicitació al PSC, als Comuns, a ERC i la resta de forces amb representació. Si ells volen, tindran un alcalde que col·laborarà amb tothom i intentarem fer una Barcelona millor".
  • "El meu agraïment a Junts, el meu partit, al PDeCAT, a Demòcrates... Només sumant serem forts per canviar les coses i fer que el nostre país vagi endavant".
  • "La meva feina serà aconseguir fer govern i, sobretot, la dedicació plena a la ciutat de Barcelona, fer que sigui la ciutat de tots, que no anem uns contra els altres.
  • "La candidatura ha estat un èxit, hem fet pinya, però hem de fer-ho també i governar bé amb qui haguem de governar. Ens queda molta feina per fer. Endavant", ha conclòs entre crits d'"alcalde".

A més: En declaracions a TV3, Trias ha assegurat que parlarà "amb tothom" per decidir "amb qui és viable col·laborar", aquest cop, sense parlar només de PSC i ERC.

Què diuen Laura Borràs i Jordi Turull?

  • "Ens queda molt bon gust de boca. A Junts per Catlaunya vam dir que a Barcelona no presentàvem un candidat, sinó un alcalde. L'enhorabona per aquest resultat", en paraules de la presidenta de Junts: "Barcelona volia un canvi".
  • "Hem guanyat de manera honesta a la capital de Catalunya. Som la primera força independentista en nombre de vots" ha celebrat el secretari general: "Hi ha molts motius per l'alegria".

D'on venim? És un gran guany per a Junts, que va aconseguir el 2019 un pobre 10,47% dels vots, amb els cinc regidors amb els quals ha passat el segon mandat d'Ada Colau, sent el cinquè partit del ple.

L'anècdota: A les 10:30, Trias ha votat al Mercat Galvany, on ha arribat acompanyat de la seva dona i de membres del seu equip de campanya. Després d'exercir el seu dret a vot, ha animat a la participació i ha reconegut que la campanya electoral ha estat "llarga" i "a vegades dura".

Context: Xavier Trias arribava empatat amb Barcelona en Comú i PSC a les eleccions municipals del 28 de maig. Sota la marca 'Trias per Barcelona', l'alcaldable busca retornar al consistori barceloní una candidatura que aglutina quatre formacions: Junts, el PDeCAT, Demòcrates i Més Moviment d'Esquerres.