Eleccions municipals 2023
Taula electoral a les eleccions municipals
Foto: Taula electoral a les eleccions municipals | Europa Press
Eleccions municipals

El vot independentista es desmobilitza i desploma ERC, Junts i CUP

Temps de lectura: 2 minuts
Taula electoral a les eleccions municipals
Foto: Taula electoral a les eleccions municipals | Europa Press

El vot independentista s'ha desmobilitzat en aquestes eleccions municipals i, en conseqüència, ha desplomat els partits sobiranistes catalans: Esquerra Republicana, Junts i CUP.

Per què és important? Esquerra s'ha enfonsat a les quatre capitals de província, Junts ha perdut el seu feu de Girona i la CUP ha desaparegut del mapa.

Al detall: La formació republicana s'ha ensorrat a les quatre capitals de província, perdent la primera posició a la capital catalana, relegant-se fins a la quarta amb tan sols 5 regidors. A Tarragona, ha perdut l'alcaldia quedant-se amb tan sols 5 regidors i a Girona perdent un altre regidor.

  • Junts tan sols s'ha proclamat vencedor a la capital catalana amb la llista de Xavier Trias, que s'ha imposat a Ada Colau i Jaume Collboni. A Girona ha perdut el seu feu històric, que ha quedat relegat a la tercera posició per darrere del PSC i de Guanyem. 

Què ha passat? Tal com es palesa de les dades electorals, a les seccions censals on a les darreres eleccions l'independentisme la participació ha caigut dràsticament així regalant la primera posició als socialistes.

  • L'exconsellera Carme Forcadell, d'Esquerra, ha fet una valoració sobre aquesta situació que ha actuat en detriment de l'independentisme: "El vot progressista s'ha abstingut i han anat a votar les forces conservadores".
  • Els líders de Junts admeten que l'independentisme ha de fer "una reflexió" després del 28-M i apel·len a la "unitat". Tant la presidenta del partit, Laura Borràs, com el seu secretari general, Jordi Turull, han constatat que les forces secessionistes han de "reflexionar" sobre els resultats electorals. 

D'altra banda: La CUP ha desaparegut del mapa. El vot anticapitalista ha preferit altres formacions d'esquerres o s'ha quedat a casa, però sigui com sigui, no han entrat al consistori de Barcelona, a Lleida també s'ha quedat fora i a Tarragona ha perdut els únics dos escons que tenia.

  • En canvi, a Girona, la formació municipalista Guanyem, de l'àmbit de la CUP, s'ha imposat com a segona força amb 8 regidors, empatant amb el PSC i consolidant-se com la segona força.