Eleccions municipals 2023
La plana major d'Esquerra
Foto: La plana major d'Esquerra | ACN
Eleccions municipals

Esquerra guanya les eleccions municipals a Catalunya en regidors

Temps de lectura: 2 minuts
La plana major d'Esquerra
Foto: La plana major d'Esquerra | ACN

Esquerra Republicana ha guanyat les eleccions municipals d'aquest diumenge a Catalunya en nombre de regidors. Els republicans han aconseguit 2.868 representants, per davant dels 2.669 de Junts i dels 1.453 del PSC.

Per què és important? Tot i que l'independentisme s'ha ensorrat arreu del territori, ERC ha salvat els mobles i s'ha proclamat vencedor en número de regidors.

A més: Esquerra Republicana acabarà els comicis del 2019 com la força política amb més majories absolutes de Catalunya, amb un total de 234. Per darrere se situarà Junts per Catalunya amb 221. 

Tot i això, els socialistes han esdevingut la formació més votada amb almenys 709.602 suports, seguits de Junts amb 547.285 i d'ERC, tercera, amb 515.817.

  • Per demarcacions, el PSC s'han imposat a Barcelona i a Tarragona, mentre que els republicans i les seves coalicions han estat els més votats a Girona i Lleida.

D'altra banda: La CUP ha obtingut 312 regidors i 132.675 vots com a mínim i els comuns, 245 representants i 263.463 sufragis. Per la seva banda, el PP, amb 245.401 vots, ha esgarrapat 195 regidors i el PDeCAT 54.651 suports i 187 representants. Vox, que ha irromput en molts consistoris, ha sumat 124 edils amb 149.880 vots. Cs ha arreplegat 10 regidors en total i uns 36.505 vots, tot i que se situa lluny de la resta de formacions.

Els republicans: Galleda d'aigua freda al carrer Calàbria, on es troba la seu d'Esquerra Republicana. La formació republicana s'ha ensorrat a les quatre capitals de província, perdent la primera posició a la capital catalana, a Tarragona i a Lleida. A més, a Girona, no ha aconseguit recollir els vots necessaris per competir per la pole position.

Què ha passat? Tal com es palesa de les dades electorals, a les seccions censals on a les darreres eleccions l'independentisme la participació ha caigut dràsticament així regalant la primera posició als socialistes.

  • L'exconsellera Carme Forcadell, d'Esquerra, ha fet una valoració sobre aquesta situació que ha actuat en detriment de l'independentisme: "El vot progressista s'ha abstingut i han anat a votar les forces conservadores".
Etiquetes: Eleccions ERC