Eleccions municipals 2023
Ada Colau durant un acte de la campanya de les eleccions municipals 2023
Foto: Ada Colau durant un acte de la campanya de les eleccions municipals 2023 | Europa Press
Elecccions municipals

Els Comuns perden Barcelona

Temps de lectura: 3 minuts
Ada Colau durant un acte de la campanya de les eleccions municipals 2023
Foto: Ada Colau durant un acte de la campanya de les eleccions municipals 2023 | Europa Press

Xavier Trias s'ha imposat a Barcelona i s'ha proclamat guanyador de les eleccions municipals. Amb aquests resultats, Trias li ha tret l'alcaldia de la capital catalana a Ada Colau, que ha quedat en tercera posició.

Per què és important? Barcelona en Comú, liderada per l'actual alcaldessa, Ada Colau, retrocedeix fins a una tercera posició i es queda amb 9 regidors.

Barcelona

En detall: Són les terceres eleccions que es presenta BComú, les tres vegades amb Ada Colau com a cap de llista. I aquests són els seus pitjors resultats, tant a nivell de número de regidors com de vots. El 2015 va obtenir 11 regidors, el 2019 es va quedar amb 10 i ara n'ha reduït un més, fins als 9. Respecte a fa quatre anys, ha perdut 24.899 vots.

En xifres: Barcelona en Comú ha aconseguit el suport del 19,75% dels suports i 9 regidors.

  • Trias per Barcelona ha aplegat el suport del 22% dels vots, aconseguint 11 regidors.
  • Li segueix de prop el PSC de Jaume Collboni amb el 20% dels suports i 10 regidors.

D'on venim? L'any 2019, la formació va aconseguir una segona posició empatant amb regidors amb ERC. Barcelona en Comú en té 9, un menys que el 2019, també amb prop d'un 20% dels vots.

  • Llavors les bases de Barcelona En Comú van avalar que Colau es tornés a presentar a l'alcaldia de la capital catalana, tot i que els seus estatuts només permeten presentar-se dues vegades consecutives.

Què ha dit Colau?

  • Colau ha admès la victòria de Xavier Trias a Barcelona, però ha destacat que ho ha fet "només amb 11 regidors" destacant que les forces "progressistes" en sumen 24. Per això, ha assenyalat que "és una obligació" d'aquestes forces explorar "alguna expressió de govern" i ha interpel·lat directament PSC i ERC per asseure's i parlar a partir de demà. 
  • "Vam demostrar que un munt de coses que semblaven impossibles es podien fer".
  • "He trucat a Trias fa estona per felicitar-lo. Ell em va trucar fa vuit anys"
  • "Hem aconseguit aquests resultats amb un context de soroll constant i de campanyes de difamacions". "Per tant, malgrat les querelles arxivades, malgrat les campanyes i el desprestigi hem fet un bon resultat"
  • "Hem canviat les maneres de fer política i això ha arribat per quedar-se"

Altres municipis:

Prat de Llobregat: La coalició liderada per Lluis Mijoler ha obtingut un 32% del suport i 9 regidors. En les eleccions de 2019 els Comuns tenien 11 regidors.

Montcada i Reixac: En Comú Podem Montcada ha perdut dos regidors respecte dels comicis de 2019. Llavors va obtenir-ne 7 i va quedar com a primera força. En aquestes eleccions la formació de Laura Campos s'ha quedat amb cinc regidors.

Tarragona: Jordi Collado ha aconseguit 2 regidors els mateixos que va obtenir en les eleccions de 2019.