Eleccions municipals 2023
La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, l'alcalde Almeida y el president del partit Alberto Núñez Feijóo
Foto: La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, l'alcalde Almeida y el president del partit Alberto Núñez Feijóo | EFE/Juanjo Martín
Eleccions Municipals 2023

Marea blava del PP a les eleccions autonòmiques d'Espanya i auge de l'extrema dreta

Temps de lectura: 2 minuts
La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, l'alcalde Almeida y el president del partit Alberto Núñez Feijóo
Foto: La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, l'alcalde Almeida y el president del partit Alberto Núñez Feijóo | EFE/Juanjo Martín

El Partit Popular s'ha imposat com a clar guanyador de les eleccions autonòmiques arreu de l'estat espanyol. Amb un milió i mig de vots, s'ha imposat en set de les dotze comunitats que es van votar ahir, a més de Ceuta i Melilla. Si aconsegueix pactar amb l'extrema dreta, podria governar a totes les autonomies.

Per què és important? L'auge de la dreta i l'extrema dreta és una de les claus dels resultats de la jornada electoral del passat diumenge 28 de maig. El PSOE ha viscut una patacada, i només ha guanyat en quatre comunitats, algunes d'elles per la mínima i, per tant, que no podrà governar.

En detall: El PP ha obtingut majoria absoluta a la Comunitat de Madrid, amb Isabel Díaz Ayuso, i també a La Rioja on governarà àmpliament. A Aragó, les Illes Balears, Cantàbria, Comunitat Valenciana, Extremadura i Múrcia necessitarà el suport de Vox per aconseguir la majoria necessària per governar. 

  • Entre els resultats més sorprenents de les eleccions hi ha la victòria del PP a totes les capitals de província andaluses. El PSOE ha perdut a Sevilla, on tenien sempre una gran presència municipal.
  • I és que el mapa de l'estat espanyol s'ha tenyit de blau també pel que fa a les eleccions municipals. Un clar exemple és la victòria d'Almeida a l'ajuntament de Madird.

El més destacat: Entre les regions més disputades hi havia la Comunitat Valenciana, on el duel entre PP i POSE ha marcat una dura campanya i, finalment, la victòria ha estat pels populars.

  • Carlos Mazón, el candidat del PP, ha obtingut 40 representants i si suma amb Vox, que n'ha obtingut 13, arriba a la majoria absoluta necessària per crear un govern de dretes i passar per davant del socialista Ximo Puig.

A més, Vox ha consolidat la seva presència i influència a més ajuntaments i comunitats de les que va obtenir l'any 2019. A Catalunya, per exemple, passa a tenir representació a les quatre capitals de província.

  • Ciutadans certifica la seva mort política en una jornada en què ha perdut vots i representació d'una manera estrepitosa.
  • També empitjoren resultats Unidas Podemos i les seves diferents marques arreu de l'estat. N'és exemple Ada Colau i els seus resultats a Barcelona.