Eleccions municipals 2023
Marc Aloy, amb el seu equip, aquest diumenge d'eleccions
Foto: Marc Aloy, amb el seu equip, aquest diumenge d'eleccions | Nia Escolà/ACN
eleccions municipals

La resistència republicana es troba a Manresa: única ciutat gran on ERC guanya

Temps de lectura: 3 minuts
Marc Aloy, amb el seu equip, aquest diumenge d'eleccions
Foto: Marc Aloy, amb el seu equip, aquest diumenge d'eleccions | Nia Escolà/ACN

Manresa es converteix en l'única ciutat amb més de 50.000 habitants on Esquerra Republicana ha guanyat les eleccions. Després de la desfeta general dels republicans arreu del territori, la capital de la Catalunya Central passa a ser l'últim gran bastió republicà i Marc Aloy és l'encarregat de preservar el groc a la ciutat.

Per què és important? Esquerra ha perdut 302.274 vots respecte a les eleccions del 2019, també ha perdut les alcaldies de Lleida i Tarragona, a banda de quedar en quarta posició a Barcelona. Les xifres pels republicans han sigut desastroses en aquests comicis, però a Manresa, el Bages, Marc Aloy ha aconseguit ser la llista més votada i guanyar distància amb el seu competidor directe, Junts.

En detall: Amb 7 regidors i gairebé 6.000 vots, Aloy aconsegueix treure-li uns 1.000 vots d'avantatge a Ramon Bacardit de Junts. Tot i que respecte el 2019, ERC ha perdut un regidor, però ha aconseguit guanyar distància amb Junts. D'aquesta manera, Manresa es converteix en l'única ciutat gran on la llista més votada és Esquerra Republicana.

En profunditat: Ara bé, serà necessari pactar per aconseguir l'alcaldia. Al consistori manresà calen 13 regidors per poder governar i en l'últim mandat, republicans i Junts, van repartir-se l'alcaldia d'una forma ben curiosa: 1 any per la segona llista més votada i 3 pels qui van guanyar amb 10 vots de diferència, ERC.

Què ha dit Marc Aloy? En declaracions al Tot es Mou de TV3, Aloy ha lamentat la dràstica baixada de la participació en la capital bagenca, que és 13 punts per sota del 2019 i 7 punts per sota de la mitjana a Catalunya.

  • "No han anat bé els resultats d'ERC arreu del país. Alguna cosa falla en el món independentista, caldrà buscar objectius comuns i animar a la ciutadania un altre cop".
  • "No sé per què hi ha tanta gent que no ha sortit a votar. Està clar que hi ha un descontentament a la ciutat, des d'avui treballarem per esbrinar quins són els problemes que preocupa a la gent".
  • "Volem un govern fort i caldrà veure amb qui pactem. Farem una ronda de contactes i els primers amb qui parlarem és amb Junts, amb qui hem governat els últims 8 anys".

A més, la capital bagenca ha sigut també notícia per ser un dels pocs consistoris on el Front Nacional irromp per primera vegada. Amb dos regidors, el partit de Sergi Perramon, aconsegueix fer-se un lloc a l'Ajuntament. Com a novetat, Vox, també s'estrenarà amb un sol regidor.

Finalment, caldrà veure qui governarà Manresa, però les apostes i els pactes en les últimes eleccions apunten que podria tornar a haver-hi coalició ERC-Junts. Tot i que Anjo Valentí, cap de llista del PSC, li ha donat la mà a Aloy per intentar governar plegats.