Eleccions municipals 2023
El president d'ERC, Oriol Junqueras
Foto: El president d'ERC, Oriol Junqueras | EFE
Eleccions Municipals

ERC descarta fer alcalde de Barcelona Collboni

Temps de lectura: 2 minuts
El president d'ERC, Oriol Junqueras
Foto: El president d'ERC, Oriol Junqueras | EFE

Els mals resultats d'ERC en les eleccions municipals i l'anunci d'eleccions generals el pròxim 23 de juliol fan gairebé impossible que els independentistes facilitin que Jaume Collboni (PSC) sigui el futur alcalde de Barcelona. 

Què en sabem? Aquesta nit, en el primer anàlisi ràpid dels comicis, on els republicans han perdut alcaldies com Tarragona, Lleida i Vilanova i la Geltrú, el president del partit, Oriol Junqueras, va deixar ben clar que Esquerra no ajudarà Collboni perquè sigui el nou batlle de la capital de Catalunya.

  • "No tenim gens d'interès ni voluntat de donar l'alcaldia al partit socialista", subratllava.

A la pràctica: La negativa, a priori, d'ERC per estendre la mà a Collboni complicaria els plans del candidat socialista, que ahir assegurava que no renunciava a res. En canvi, l'actual alcaldessa, Ada Colau (Barcelona en Comú), sí que es planteja donar suport al PSC. Socialistes i Comuns sumarien 19 punts, insuficient per arribar a la majoria absoluta de 21 regidors al consistori barceloní.

Què diu? Junqueras creu que el seu partit hauria d'haver estat "més contundent" contra el PSC durant la campanya. "A partir d'ara, ni aigua", afegia. 

  • "Si alguna cosa ens passa factura i la causa de la factura és ser útil a la nostra gent i país, assumirem les factures que facin falta".

Context: Esquerra ha caigut en picat aquest 28M, tal com mostra la davallada de vots respecte a les eleccions municipals de 2019. Aleshores, en van obtenir 822.107, una xifra a anys llum dels 519.833 vots d'aquest diumenge.

  • Arreu del país, ERC ha passat de primera a tercera força, el camí invers del PSC.

Visió global: Aquest matí, Oriol Junqueras ha anunciat que Gabriel Rufián, que no ha aconseguit els objectius esperats a Santa Coloma de Gramenet  (4 regidors), serà el candidat d'ERC a les eleccions generals que ha avançat el president espanyol Pedro Sánchez.

  • De cara el 23 de juliol, Junqueras ha demanat una "onada democràtica, republicana i independentista".