Eleccions municipals 2023
Santiago Abascal de VOX
Foto: Santiago Abascal de VOX | EFE/ Rodrigo Jimenez
Eleccions municipals

Radiografia dels resultats de l'extrema dreta a Catalunya

Temps de lectura: 4 minuts
Santiago Abascal de VOX
Foto: Santiago Abascal de VOX | EFE/ Rodrigo Jimenez

L'extrema dreta representada en Vox, el Front Nacional de Catalunya (FNC), Aliança Catalana (AC) i Som Identitaris (SOMI) ha batut tots els rècords, tant pel que fa a número de vots com de regidors obtinguts a la comunitat autònoma.

Per què és important? Després del fracàs que van suposar les municipals de 2019 per Vox a Catalunya, que només va ser capaç d'aconseguir tres regidors a Salt, la contesa de 2023 ha implicat l'entrada de més d'un centenar de regidors en consistoris de tot el territori, consolidant així una opció que fins fa poc més d'una dècada era marginal.

En detall:

  • Vox ha obtingut 150.653 vots i 124 regidors.
  • El FNC ha obtingut 3.529 vots i 6 regidors.
  • AC ha obtingut 1.806 vots i 8 regidors.
  • SOMI ha obtingut 1.650 vots i 2 regidors.

A continuació, resultats per municipi on aquests grups han obtingut representació en percentatges i número de regidors:

D'on venim? En l'última contesa electoral celebrada a Catalunya, les eleccions autonòmiques del 14 de febrer de 2021, Vox i el FNC sumats van assolir gairebé 223.000 vots, 217.883 i 4.976 respectivament. Això es va traduir en 11 diputats per la formació de Santiago Abascal.

  • Això suposa triplicar el sostre històric assolit per la xenòfoba Plataforma per Catalunya (PxC) en les eleccions autonòmiques de 2010, quan va obtenir 75.321 sufragis. En aquest grup, dissolt formalment en Vox, s'han format bona part dels quadres que ara conformen el ventall de l'extrema dreta catalana actual.
  • PxC estava dirigida per Josep Anglada, actualment líder i regidor de SOMI a Vic.
  • Bona part de la direcció de Vox a Catalunya prové de PxC: és el cas del diputat de Vox Juan Garriga, però també de la diputada i futura regidora de Vox a Mataró, Mónica Lora, o de Jordi de la Fuente, Alejandro Fernández i Ignasi Mulleras, futurs regidors a Sant Adrià del Besòs, Barberà del Vallès i Roses, respectivament, i tots tres amb passat neonazi. Mulleras va ser fundador de la formació neofeixista Democracia Nacional i regidor de PxC a Olot.
  • Entre els fundadors del FNC l'any 2013 hi havia Moisès Font, també exregidor de PxC a Olot i president d'aquesta formació a la demarcació de Girona.
  • AC sorgeix d'una escissió del FNC promoguda per l'única regidora que va obtenir aquest partit a Ripoll: Sílvia Orriols.

Vox

Aquest partit passa de presentar 45 llistes el 2019 a presentar-ne 133 el 2023. Una anàlisi acurada de la provinença dels integrants d'aquestes llistes permet copsar que la formació d'extrema dreta s'ha nodrit de candidats provinents de Ciutadans, el PP i SOMI, però també de Nosotros, un grup creat per l'exregidor popular Óscar Bermán, expulsat per enviar Ada Colau a fregar, o de l'ultracatòlic Partit Família i Vida.

FNC

Aquesta formació d'extrema dreta independentista deu part del seu èxit al fitxatge de persones rellevants de l'entitat empresarial sobiranista Cercle Català de Negocis (CCN). Els més destacats són els

  • d'Albert Pont, president de l'ens, que ja va ser candidat per aquest partit el 14 de febrer de 2021, o el de
  • Sergi Perramon, secretari general del CCN i un dels dos regidors d'aquest grup per Manresa.

De tots els partits esmentats és l'únic que ha obtingut la majoria absoluta en un municipi, a La Masó (Alt Camp).

AC

El principal actiu d'aquesta escissió del FNC és la regidora des de 2019 a Ripoll Sílvia Orriols, que enguany ha entrat amb cinc persones més al consistori de la seva localitat, esdevenint-ne la força més votada, molt per davant de Junts i ERC.

Però a banda d'Orriols destaca també l'historiador Jordi Aragonès, cosí del president de la Generalitat Pere Aragonès. A més de Ripoll, AC ha assolit representació a Manlleu i Ribera d'Ondara, superant en regidors (però no en vots) al FNC.

SOMI

Partit sostingut públicament pràcticament en exclusiva per l'exlíder de PxC, Josep Anglada, expulsat de la formació que ell mateix va crear per part de Mónica Lora i la seva parella, l'exregidor de la Plataforma a Sant Boi, David Parada, actualment també a Vox.

Fora de Vic (Barcelona, Santa Oliva i el Vendrell), SOMI ha obtingut resultats testimonials, i a la candidatura de Vox de Roses de 2023 hi ha una bona representació d'excandidats de la formació, que hi han fet el pas.