Eleccions municipals 2023
Xavier Trias, guanyador de les eleccions de Barcelona del 28 de maig
Foto: Xavier Trias, guanyador de les eleccions de Barcelona del 28 de maig | Europa Press
Eleccions municipals

Xavier Trias veta Vox de les negociacions per ser alcalde de Barcelona

Temps de lectura: 3 minuts
Xavier Trias, guanyador de les eleccions de Barcelona del 28 de maig
Foto: Xavier Trias, guanyador de les eleccions de Barcelona del 28 de maig | Europa Press

El cap de llista de Junts i guanyador de les eleccions municipals a Barcelona, Xavier Trias, vol reunir-se amb "tothom" excepte amb Vox durant les negociacions per intentar ser investit alcalde de Barcelona.

Per què és important? L'exalcalde és el candidat millor posicionat per treure-li l'alcaldia de la capital catalana a Ada Colau, que va quedar en tercera posició. Tanmateix, el candidat del PSC, Jaume Collboni, va quedar segon i un pacte amb els Comuns i ERC podria frustrar els plans del de Junts.

Què en sabem? Trias ja s'ha trobat amb el candidat republicà, Ernest Maragall, però ha dit que no ho farà amb el partit d'extrema dreta, que ha aconseguit dos regidors al ple municipal.

  • Trias s'ha reunit amb Maragall en les últimes hores i ha explicat que la trobada va transcórrer de forma "molt amable". "El senyor Maragall ha estat el primer a oferir-se per a una reunió i crec que han anat bé les coses", ha assenyalat, sense donar-ne més detalls. 
  • Preguntat per la possibilitat d'un eventual acord entre el PSC, comuns i ERC, com va plantejar BComú, Trias ha dit que Ada Colau està acostumada a "fer pactes tan estranys com intentar ser alcaldessa amb el senyor Valls" i ha afegit que espera que "no es repeteixin coses com aquestes".
  • De fet, el cap de llista de Junts ha agraït les paraules del líder socialista, Salvador Illa, que li ha reconegut l'avantatge i ha dit que "si no passa res, ell serà alcalde", en una entrevista a RAC1.

Què diu? Trias ha assegurat que encara les negociacions per a l'alcaldia de Barcelona amb "optimisme" i espera que les altres formacions hi posin "sentit comú", segons ha dit en arribar a la segona jornada de la Reunió del Cercle d'Economia, i ha recollit l'ACN.

  • "És molt clar que he guanyat i la lògica és que jo sigui l'alcalde, però s'ha de tenir en compte que altres han tret bons resultats i hem de buscar maneres d'entendre'ns i buscar col·laboracions", ha afirmat sobre els moviments que s'esperen aquestes setmanes.

Tanmateix: Malgrat vetar-los de les negociacions pel govern municipal, Trias ha assenyalat que té ganes de conèixer el cap de llista de Vox, Gonzalo de Oro. "No l'he vist en la vida. Estic en contra de no tenir unes bones relacions personals amb la gent. Ideològicament ens separen moltes coses, però la relació ha de ser bona", ha resolt.

Context: L'extrema dreta de Vox ha batut rècords a les eleccions municipals, que l'han catapultat arreu del territori. Després del fracàs que van suposar les municipals de 2019 per Vox a Catalunya, que només va ser capaç d'aconseguir tres regidors a Salt, la contesa de 2023 ha implicat l'entrada de més d'un centenar de regidors en consistoris de tot el territori.

Previsions: Les negociacions tenen com a data límit el 17 de juny, data en què es formaran els ajuntaments sorgits del 28-M.