Eleccions municipals 2023
Reunió del Consell Executiu al Palau de la Generalitat
Foto: Reunió del Consell Executiu al Palau de la Generalitat | ACN
Eleccions municipals

El Govern sorprès pels pactes PSC-Junts a les alcaldies: "Costa d'entendre"

Temps de lectura: 2 minuts
Reunió del Consell Executiu al Palau de la Generalitat
Foto: Reunió del Consell Executiu al Palau de la Generalitat | ACN

El Govern de la Generalitat es pronuncia sobre els pactes entre Junts i el PSC per arrabassar alcaldies a Esquerra Republicana. 

Per què és important? Després de la celebració de les eleccions municipals, les formacions polítiques tenen fins al pròxim 17 de juny per arribar a acords per aconseguir les alcaldies dels diferents pobles i ciutats. 

Què diu? La portaveu del Govern de Catalunya, Patrícia Plaja, ha assegurat que a l'executiu català se li fa difícil entendre els pactes entre Junts i socialistes a municipis catalans. 

  • Preguntada pel pacte entre Junts i PSC a Roses que desbancaria a l'actual alcalde d'ERC, Joan Plana, al capdavant del consistori empordanès, la portaveu diu que "costa d'entendre que es pactin alcaldies amb partits com el PSC que no són independentistes per evitar que altres partits independentistes arribin a l'alcaldia". 
  • Tot i això, Plaja ha assegurat que és "una qüestió que afecta els partits" i no al Govern que representa. 
  • "En tot cas, com a govern independentista que forma part de les reunions per fer un front comú dels partits independentistes costa d'entendre", ha reiterat. 

Context: Junts i PSC han arribat a un acord per repartir-se l'alcaldia de Roses (Alt Empordà). Tot i que les eleccions municipals les va guanyar amb vots la candidatura d'ERC, amb 4 regidors, un tripartit format per PSC, Junts i la formació municipal Gent del Poble, impossibilitaria a l'actual alcalde republicà seguir al capdavant de l'Ajuntament. 

  • El pacte assegura una alcaldia socialista durant els primers tres anys del mandat i un últim any d'alcaldia per la formació de Junts. 

En xifres: ERC de Roses va guanyar les eleccions el passat 28 de maig amb quatre regidors. Els socialistes també van aconseguir quatre regidors com Esquerra, però 120 vots menys que els republicans.

  • Junts es va quedar amb tres (un menys que el 2019), Lliures x Roses, amb dos, Gent del Poble, dos més i el PP i Vox en van aconseguir un cadascun.
  • La majoria absoluta a la localitat se situa en els nous regidors (el consistori en té disset en total), que són els que aconsegueixen amb aquest pacte les tres formacions que governaran Roses en tripartit els pròxims quatre anys.