En directe
EN DIRECTE
ÚLTIMA HORA

El Govern commemora el Dia de les Dones

El Govern commemora el Dia de les Dones

Temps de lectura: 1 minut

Arrenca la setmana del 8-M per celebrar el Dia Internacional de la Dona, un any marcat per l'augment de feminicidis. Aquestes són les manifestacions i reivindicacions d'aquest any.

El Govern de la Generalitat celebra un acte per commemorar el Dia Internacional de les Dones, amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera d'Igualtat, Tània Verge.

20:46

L'Hospital Clínic recuperarà aquest dimarts un 10% de les consultes externes, després que un ciberatac del tipus ransomware o segrest informàtic hagi afectat tota l'activitat des de diumenge. També recuperarà entre el 40 i el 50% de les operacions electives a la seu Villaroel. Els treballs tècnics duts a terme fins ara han permès reactivar l'accés a una part dels sistemes afectats, segons informa el Govern. Els pacients que podran visitar-se rebran una trucada de l'hospital.

19:41

Successos. Un jove de 28 anys va morir diumenge a la nit a la N-150, al seu pas per Sabadell (Vallès Occidental). El conductor del turisme circulava per la carretera de Terrassa en direcció sud amb un acompanyant de 27 anys que va resultar ferit greu i va ser traslladat a l’hospital Parc Taulí. Per motius que es desconeixen i que la policia està investigant, poc abans de les onze de la nit el conductor va perdre el control del vehicle i va envair una rotonda. Segons uns testimonis que van veure els fets i que van alertar la policia, el cotxe va fer diverses voltes de campana i després es va incendiar. Els ocupants van quedar atrapats i el conductor va perdre la vida al moment, segons van relatar els serveis d’emergències.

19:05

Acaba l'acte en què han intervingut dones com l'activista iraniana Nilufar Alafar Ziaee, que ha assenyalat que aquest 8 M la comunitat iraniana reivindicarà la lluita de les dones de l'Iran, que assegura que és també la "lluita pels drets bàsics universals que traspassa fronteres". I la treballadora social Tatiana Font, que ha recordat la visió interseccional dels feminismes i els diferents eixos de desigualtat que existeixen, i ha instat els polítics a ser "una mica més arriscats" contra la violència masclista i els agressors.

18:53

Intervenció del president Aragonès. "Erradicar el patriarcat ens implica a tots. És imprescindible que seguim compromesos amb molta més intensitat en les polítiques feministes que estem impulsant", ha defensat, recordant que "avui, la interrupció voluntària de l'embaràs està garantida per a tothom arreu del país". "El feminisme és una lluita compartida que ens interpel·la també els homes", ha afegit.

18:38

S'hi projecta la campanya 'Ets feminista', un vídeo que defensa culpar l'agressor en comptes de la víctima, reivindica la gratuïtat dels productes d'higiene femenina i la lluita contra els prejudicis, i recull diverses injustícies que pateixen les dones, amb la lletra de 'En l'amor, tot és començar', de Raffaella Carrà.

18:15

Parla la consellera Verge. "Tenim molts elements que ens esgoten, com seguir reivindicant el mateix salari per la mateixa feina. Encara cobrem 6.000 euros anuals menys que els homes. Això si tenim DNI, però si tenim una altra nacionalitat, poden arribar a ser 12.000 euros. És urgent tombar el patriarcat".

18:00

A punt de començar la commemoració del Dia Internacional de les Dones. El Govern celebra des de les 18 un acte institucional, amb la presència del president Aragonès i la consellera d'Igualtat, Tània Verge, i la resta de membres de l'executiu. El condueix la periodista Andrea Gumes, que simularà la gravació d'un podcast.

17:53

Barcelona. L'Ajuntament ha tancat la discoteca Carpe Diem durant 45 dies després que s'hi hagin detectat diverses infraccions en matèria de seguretat. Ho ha avançat 'La Vanguardia' i ho han confirmat a l'ACN fonts municipals que han indicat que és el resultat d'una campanya d'inspeccions que el consistori i la Guàrdia Urbana van impulsar a la zona del Front Marítim l'any 2019. Una sentència judicial va determinar-ne el tancament temporal, però no ha estat fins ara que els diferents recursos interposats per l'establiment s'han desestimat.

17:12

Món global. Els terratrèmols de Síria i Turquia, que just avui fa un mes que es van produir, ja han deixat més de 50.000 morts, segons les últimes dades facilitades per les autoritats dels dos països. A Turquia, el darrer balanç apunta que s'han produït 45.968 defuncions, mentre que a Síria la xifra de víctimes ascendeix a 5.914. No obstant això, el Col·legi de Metges de Turquia acusa el govern d'Erdogan d'ocultar dades i assegura que el nombre de morts supera les 60.000. Per la seva banda, el ministre d'Interior turc, Suleyman Soylu, nega les acusacions i assegura que la xifra real és la mateixa que l'oficial. "Qualsevol nombre de què disposem la compartirem", ha apuntat.

16:38

Política. La portaveu del PSOE, Pilar Alegría, ha replicat a Podem que és la formació lila qui ha de "recapacitar" sobre la seva posició amb la reforma de la llei del 'només sí és sí' i ha instat el soci minoritari de la coalició a "replantejar-la". En roda de premsa aquest dilluns després de l'executiva dels socialistes, Alegría ha defensat la necessitat de modificar la norma per evitar els "efectes indesitjats" que ha tingut, és a dir, les rebaixes de condemna a agressors sexuals. "Davant d'aquest problema, el PSOE planteja una solució", ha remarcat. Sobre la possibilitat d'arribar a un acord amb el partit lila, Alegría ha dit que "mai s'ha de donar res impossible".

15:54

Política. El portaveu de Junts, Josep Rius, ha demanat que les "discrepàncies" entre el PSC, els comuns i ERC "no paralitzin" els macroprojectes. Després de la manifestació contra el Hard Rock, l'ampliació del Prat i el Quart Cinturó dissabte, els de Junts veuen amb "preocupació" la "confusió" entre aquests partits sobre aquests projectes: "Els socialistes estan a favor, els comuns en contra, i a ERC veiem un discurs diferent en funció de si parlen membres del Govern o càrrecs territorials". 

15:22

Uns 300 veïns del municipi de Camarles, entre ells molts joves, s'han concentrat aquest migdia davant de l'Ajuntament per mostrar el seu condol als familiars i amics dels tres joves morts en un accident de trànsit. Commocionats i afligits han sentit les paraules del batlle, el qual els ha explicat que el consistori ha decretat set dies de dol i la suspensió de l'activitat municipal fins dilluns vinent. 

14:17

8-M. Pedro Sánchez: "Si les dones són la meitat de la societat, han de ser la meitat del poder polític i econòmic"

14:06

Congrés. Feijóo confirma que el PP votarà a favor de la reforma del PSOE de la llei del 'només sí és sí'. 

  • El líder popular ha afirmat que la llei està "causant estralls" i ha suposat "més de 700 rebaixes de penes a delinqüents sexuals i l'excarceració de més de 70 persones condemnades amb sentència ferma".
  • "A nosaltres ens agrada ser útils a les polítiques feministes". 
13:10

Tribunals. El Suprem ha confirmat la condemna de 6 anys i 3 mesos de presó imposada a un advocat laboralista de Barcelona que es va apropiar dels 225.000 euros a què pujava la indemnització per acomiadament improcedent reconeguda per la jurisdicció social a un client seu.

  • El lletrat ha estat condemnat per delicte continuat d'apropiació indeguda agreujada pel valor de la defraudació (4 anys i 3 mesos de presó i multa de 7.875 euros) i delicte continuat de falsedat en document oficial per particular (2 anys de presó i multa de 6.775 euros), així com a tornar 227.900 euros més interessos al client.
11:53

Accident mortal. Més d'un centenar de persones del Perelló (Baix Ebre) han fet tres minuts de silenci en record als tres adolescents morts aquest diumenge en un accident de trànsit a la TV-3022.

11:15

Detenció. Els Mossos d’Esquadra detenen a Cornellà de Llobregat (Baix Llobregat) un home de 29 anys com a presumpte autor dels delictes de pertinença a grup criminal, dos robatoris amb força i un altre amb intimidació, tots ells a interior de domicili.

  • Segons ha informat el cos policial, el cas es va iniciar el passat mes de gener arran de tres robatoris amb força en cases unifamiliars a la comarca del Baix Penedès. Uns fets que es van cometre entre el 14 de gener i l’1 de febrer, a cases del Vendrell i de Cunit.
  • De la investigació es desprèn que l’arrestat i la resta dels membres del grup criminal del qual formava part cometien els robatoris forçant tipus palanca les portes i finestres de les cases.
10:09

A causa del ciberatac a l'Hospital Clínic l'activitat del centre s'ha vist afectada: s’han desprogramat 150 cirurgies no urgents, unes 3.000 visites a consultes externes i entre 400 i 500 extraccions. 

  • L'Agència de Ciberseguretat de Catalunya diu que el ciberatac és “complex” i que prové de fora d’Espanya
  • L'organització ja ha avançat que “no hi haurà cap mena de negociació per pagar ni un cèntim”
09:30

Operació Catalunya: L'exconseller d'Economia Jaume Giró ha presentat aquest matí al jutjat d'instrucció de plaça Castilla a Madrid una querella contra:

  • L'excomissari José Manuel Villarejo
  • L'exministre Jorge Fernández Díaz
  • Francisco Martínez (mà dreta de Fernández Díaz)
  • L'exsecretària general del PP, Maria Dolores de Cospedal

En declaracions a Catalunya Ràdio, Giró ha explicat que el cas s'ha de denunciar perquè no s'oblidi, i que la guerra bruta contra el procés té lloc perquè no es perdona el gir que va fer Convergència cap al sobiranisme.

08:51

Trànsit. Un accident a l'AP-7 a l'altura de Mollet del Vallès provoca aturades de més de 2 quilòmetres en sentit sud. 

08:09

Temps. Dia amb núvols i temperatures més altes. Durant aquesta setmana els termòmetres s'enfilaran.