En directe
EN DIRECTE
ÚLTIMA HORA

Gran manifestació a Barcelona pel 8-M

Manifestació pel 8-M a Barcelona

Gran manifestació a Barcelona pel 8-M

Temps de lectura: 1 minut

Més de 3.000 estudiants han pres els carrers de Barcelona aquest matí del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, per clamar contra les violacions.

La manifestació més multitudinària pel 8-M serà la de la tarda. La convocatòria de la marxa és a la plaça Universitat per arribar a Arc de Triomf, passant per Gran Via i baixant per passeig de Sant Joan. 

19:44

Càntics. “Cap agressió sense resposta. La nit, la nit és nostra”, “Visca, visca, visca la lluita feminista, “Sola, borratxa, vull arribar a casa”, criden les manifestants; la marxa ha superat ja la cruïlla de la Gran Via amb el passeig de Gràcia.

19:44

Càntics. “Cap agressió sense resposta. La nit, la nit és nostra”, “Visca, visca, visca la lluita feminista, “Sola, borratxa, vull arribar a casa”, criden les manifestants; la marxa ha superat ja la cruïlla de la Gran Via amb el passeig de Gràcia.

19:20

Testimonis. "Hem de lluitar per la igualtat, sumar, que se'ns escolti", diu l'Alba, mentre la seva companya Irene protesta perquè vol sentir que "participa" en aquesta "lluita" pels drets de les dones.

19:02

Testimonis. La Laia, professora d'una assignatura de gènere, participa en la manifestació amb la seva filla per "ensenyar-li què és la lluita feminista" i que "les dones i els homes són iguals". "Reivindiquem una vida justa per tothom, en igualtat de condicions, a tots els nivells, tant material com simbòlic.

18:53

Entre les manifestants, hi ha un grup de dones migrants que reivindiquen els drets d'aquest col·lectiu també.

18:44

A ritme de batucada i amb un ambient festiu però reivindicatiu, les manifestants comencen a caminar per la Gran Via, direcció passeig de Sant Joan.

Milers de manifestants a la gran protesta de Barcelona pel 8-M | Oliver de Ros / Principal

Oliver de Ros / Principal

18:30

8-M. Comença la manifestació principal pel Dia Internacional de les Dones a Barcelona. La plaça de la Universitat ja era plena quan quedava una estona per a l'inici de la marxa, que arribarà fins a l'Arc de Triomf. La capçalera és no mixta, només de dones, i llueix una pancarta contra el patriarcat.

17:44

8-M. T'has preguntat mai com seria una ciutat plena de noms de dones? L'Ajuntament de Barcelona ha volgut donar-hi resposta.

Així es diria la teva parada del metro de Barcelona si tingués nom de dona.

17:13

Successos. Els Mossos d'Esquadra van detenir dos homes aquest cap de setmana com a presumptes autors d'abusos sexuals a Amposta i la Ràpita. La matinada de diumenge, un home de 38 anys va ser arrestat per haver efectuat, suposadament, tocaments a dues menors d'edat mentre tots ells ballaven en un local d'oci d'Amposta. D'altra banda, els Mossos van detenir dilluns, també a Amposta, un home de 26 anys per haver efectuat tocaments a una dona. Els fets haurien tingut lloc en un establiment de la Ràpita diumenge a la matinada. Tot i que el contacte entre tots dos s'hauria iniciat amb consentiment, posteriorment ella hauria demanat no continuar.

16:34

Tribunals. L'Audiència Nacional investiga l'empresari i exdirigent de CDC David Madí per la seva possible vinculació amb el cas de suposada corrupció d'Ambulàncies Egara, segons ha avançat RAC1 i ha confirmat l'ACN. Dijous de la setmana passada es van fer diversos escorcolls a Barcelona i Terrassa, entre ells a la seu de la companyia d'ambulàncies. En una interlocutòria, el jutjat central d'instrucció número 5 comunica a Madí i set homes més que estan investigats i que es poden personar a la causa per accedir a tota la documentació. En la causa, peça separada del 'cas 3%', s'investiga si la Generalitat hauria adjudicat contractes a Ambulàncies Egara a canvi de comissions irregulars a CDC.

15:59

Tribunals. El Suprem rebutja que els progenitors de famílies monoparentals tinguin el doble de baixa per naixement d'un fill. 

  • El tribunal ha sentenciat que una mare de família monoparental no pot gaudir d'una doble baixa per maternitat. D'aquesta manera, l'alt tribunal unifica doctrina, ja que fins ara diversos tribunals havien dictaminat en sentit contrari. 
14:48

8-M. Les dones tornen a sortir al carrer aquest 8-M a les Terres de l'Ebre sense les limitacions imposades els últims dos anys per la pandèmia. Una seixantena dones s'han reunit davant de l'Ajuntament per alçar la seva veu contra les discriminacions, les barreres persistents i a favor de la igualtat efectiva. L'eliminació de la bretxa salarial, la temporalitat en sectors laborals feminitzats, la necessitat de plans d'igualtat a les empreses que incorporin efectivament l'assetjament sexual o la corresponsabilitat en les tasques de la llar i les cures han estat les seves principals reivindicacions.

14:33

8-M. Unes 1.800 persones, segons la Guàrdia Urbana de Tarragona, han participat en la manifestació pel Dia Internacional de la Dona de la ciutat.

  • Amb el lema "Unim-nos per una vida digna. Juntes podrem amb tot", la manifestació ha començat cap a les 12:00. 
14:11

Violació al Màgic de Badalona. L’Ajuntament de Badalona es personarà com a acusació particular a la investigació de la violació grupal denunciada per una nena d’11 anys.  Ho ha anunciat l’alcalde Rubén Guijarro, que ha mostrat “la més gran indignació” davant els fets que haurien tingut lloc al novembre al centre comercial Màgic, quan sis adolescents van assaltar la menor, la van dur al lavabo i la van violar, segons ha fet públic la família de la víctima. “Com a ciutat i societat hem de reflexionar sobre què ha fallat”, ha dit Guijarro, que ha lamentat que l’agent de seguretat a qui va demanar auxili la nena “no es prengués seriosament” el que li deia.

13:40

La vaga del 8-M té un seguiment del 9% al metro i del 3,39% a l'ensenyament públic, segons la Generalitat. Dels sectors amb informació oficial, aquests dos són els que han registrat un seguiment més gran. L'impacte ha sigut menor a altres transports com els autobusos de TMB (1%) o els Ferrocarrils de la Generalitat (0,37%). L'aturada convocada per aquest dimecres no ha sumat els sindicats majoritaris a Catalunya, CCOO i UGT, que s'han desmarcat de la cita. Segons Comissions, no hi ha el "clima necessari" per a que una acció d'aquest tipus tingui impacte. 

12:58

8-M. Milers d'estudiants es concentren a la manifestació dels sindicats d'estudiants a la plaça Universitat de Barcelona. 

12:03

8-M. Comença la manifestació dels sindicats d'estudiants a Barcelona amb motiu del Dia Internacional de la Dona. 

11:52

8-M. La ministra d'Igualtat, Irene Montero, des del Congrés: "El que està en risc en aquest moment no és el govern de coalició, són els drets de les dones".

  • "És una molt mala notícia per a les dones d'aquest país que el PSOE s'hagi donat la mà amb el PP per iniciar el camí que pot portar-nos a tornar al Codi Penal de la violència o intimidació". 
  • Montero ho ha dit després de l'enfrontament entre els socis de coalició en la votació de la reforma de la llei del 'només sí és sí'.
10:49

8-M. Seguiment majoritari de la vaga feminista a la UAB convocada pel Dia Internacional de les Dones. 

  • Des de primera hora, els piquets han barrat el pas als accessos al campus i en general hi ha hagut poca presència d'alumnes.
10:24

8-M. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, destaca el feminisme del seu govern coincidint amb el Dia Internacional de les Dones. 

  • Sánchez retreu al PP els recursos al TC contra les lleis que impulsen la igualtat. 
09:38

Tràfic. Reoberta a la circulació a la Diagonal i a l'Avinguda Meridiana. 

  • A causa de dues manifestacions amb motiu del Dia de la Dona, les dues vies d'accés a Barcelona han estat tallades gairebé dues hores. 
09:16

8-M. La ministra d'Igualtat, Irene Montero, el Dia Internacional de les Dones: "Que visqui la lluita de totes les dones. Ni un pas enrere". 

08:25

Manifestacions. Dues protestes pel 8-M tallen les principals vies d'accés a Barcelona. Hi ha quilòmetres de retencions a la Diagonal i a l'Avinguda Meridiana. 

08:22

Temps. Jornada amb temperatures més altes, amb sol i algun núvol. El vent bufarà especialment al litoral i prelitoral.