En directe
EN DIRECTE
ÚLTIMA HORA

Moció de censura contra Sánchez

Moció de censura contra Sánchez

Temps de lectura: 1 minut

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'enfronta aquest dimarts a una moció de censura de Vox estèril perquè neix sense els suports suficients per tombar el govern de coalició del PSOE i Unides Podem.

Qui és qui: El candidat de l'extrema dreta a la moció de censura és l'exidirigent comunista Ramón Tamames, que exposarà els seus arguments per intentar fer caure l'executiu d'esquerres.

 

20:05

Política i tribunals. La defensa de l'expresident el Govern Carles Puigdemont recorrerà la decisió del magistrat del Tribunal Suprem (TS) Pablo Llarena de mantenir el seu processament pel delicte de desobediència i malversació agreujada.

  • El líder independentista fugit a Bèlgica presentarà un recurs d'apel·lació contra l'interlocutòria pel qual aquest dimarts l'instructor del 'procés' ha rebutjat el recurs de reforma que va interposar i pel qual ha ratificat la decisió que va adoptar el passat 12 de gener.
19:41

Amiant. Els jubilats de Macosa-Alstom afectats per l'amiant i la Comissió contra l'amiant de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (Favb) han celebrat el Pla Nacional per erradicar aquest element aprovat per la Generalitat com "la culminació d'una demanda històrica".

  • Els dos col·lectius subratllen la importància del "primer" pla d'aquest tipus a l'Estat, que "posa les bases imprescindibles" per complir les directrius europees de l'eliminació de "tot l'amiant el 2032".
  • Alhora alerten que és "absolutament necessari" dotar-se d'eines legislatives que "facin viable" la retirada d'aquest element. És, afirmen, "el següent pas imprescindible" que cal executar, i demanen que es faci "amb la màxima urgència" i "col·laboració institucional".
19:23

Moció de censura. El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha recriminat al candidat a Ramón Tamames que haver acceptat l'oferta de la ultradreta "no és reconciliació, és rendició".

  • Durant el ple, el diputat republicà ha advertit que hi ha "molta gent disposada a votar en contra dels seus interessos pensant que vota a favor dels seus principis" i ha avisat l'executiu estatal que "no el farà fora una moció, el farà fora la inflació". Per això, ha demanat a Sánchez que doni "solucions" a la població "que està decebent".
19:00

Moció de censura. La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, ha criticat durament que el govern espanyol i el Congrés dels Diputats hagin "plantat" la comissió Pegasus del Parlament Europeu, que ha abandonat la cambra baixa després de dues hores i no ser rebuts per la Comissió de Defensa.

  • Durant el seu discurs a la moció de censura de Vox contra Pedro Sánchez, ha acusat el govern espanyol d'haver "regalat" focus a la ultradreta amb un "xou" que ha funcionat com a "cortina de fum" per al pitjor cas. d'espionatge de la democràcia.
  • També ha advertit a ERC que "seguir donant estabilitat als qui ens trepitgen i espien és el més irresponsable que ha fet la política catalana, i constata el fracàs absolut del fals diàleg que alguns han cregut tenir".
18:22

Moció de censura. El diputat del PDeCAT al Congrés Ferran Bel ha acusat Vox i el candidat de la formació ultra a la moció de censura, Ramón Tamames, d'haver "prostituït una institució constitucional com és la moció de censura" per generar desconfiança cap a la política.

  • "No penso contribuir a l'estratègia de Vox de desprestigi de la polítifca i de les institucions", ha dit durant la seva intervenció al ple d'aquest dimarts.
17:56

Moció de censura. El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, ha retret al candidat que Vox ha proposat per presidir el govern espanyol a la moció de censura, Ramón Tamames, que hagi acceptat presentar-s'hi "per saciar el seu narcisisme".

  • "L'han enganyat", ha dit durant la seva intervenció al ple. "Creu que és avui aquí la vedette però és una simple corista de Vox que no sap ballar al compàs", ha afegit.
17:16

1-O. ERC ha situat l'acusació de l'Advocacia de l'Estat pels fets de l'1-O contra el president del grup parlamentari, Josep Maria Jové, i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, dins la "causa general" contra l'independentisme.

  • ERC "constata" que la judicatura "continua segrestada per la dreta i l'extrema dreta espanyoles" i veu "evident" que "el conflicte polític continua vigent". Amb tot, també posa de relleu que les penes que demana l'Advocacia de l'Estat són menors a les de la Fiscalia, fet que atribueix a la reforma del Codi Penal.
16:57

Incendi. Els Pompièrs d'Aran atenen des de tres quarts de quatre de la tarda d'aquest dimarts una represa al flanc dret de l'incendi forestal de Canejan, a la Vall d'Aran, que es dona per controlat des de diumenge al vespre. El foc, que ha cremat tres edificacions de muntanya, ha afectat unes 280 hectàrees.

Incendi forestal a Canejan | Pompiers d'Aran

Incendi forestal a Canejan | Pompiers d'Aran

16:26

Moció de censura. El president espanyol, Pedro Sánchez, ha abandonat ja el Congrés i no té intenció de participar més al debat de la moció de censura aquest dimarts, tot i que encara ho podria fer dimecres. Sánchez ha deixat una de les rèpliques a la vicepresidenta Yolanda Díaz, i l'executiu disposa encara d'altres membres com podria ser el de presidència, Félix Bolaños, per rebatre possibles al·lusions. 

15:47

Moció de censura. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, s'ha referit a la moció de censura que celebra el Congrés. "Tot el que sigui extrema dreta ens ha de fer por i no gràcia", ha dit des del Palau de la Generalitat.

  • A més, ha lamentat que formacions com el PP, que ha anunciat que s'abstindrà en la votació de la moció, estiguin "fent el joc" a la ultradreta "amb càlculs electorals". "A l'extrema dreta se la de combatre i se l'ha d'aïllar, no fer-li el joc", ha conclòs.
15:08

Moció de censura. La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha pres el relleu al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en la rèplica a la moció de censura de l'economista Ramón Tamames, a qui ha acusat de "deteriorar la democràcia" amb una "moció destructiva" que "no ho és per al govern espanyol", sinó que afecta el PP.

  • Díaz també ha retret a Tamames que no faci honor a la seva trajectòria amb una moció de censura promoguda per Vox.
14:28

Un parapentista ha mort després de patir un accident mentre sobrevolava la zona del congost de Mont-Rebei, al terme municipal de Sant Esteve de la Sarga, al Pallars Jussà. L'avís del succés s'ha donat quan passaven tres minuts de les onze del matí i s'ha activat un helicòpter dels GRAE del cos de Bombers i amb un metge del SEM que només han pogut rescatar el cadàver de la víctima.

13:06

Política. El Govern ha executat prop del 50% del Pla de Govern, ha anunciat la portaveu Patrícia Plaja.

  • La transformació feminista és la que ha fet un salt més gran respecte al darrer balanç del Pla de Govern realitzat fa sis mesos, passant del 34,1% d’assoliment al 51,6%.
  • L’execució de la majoria d’àmbits se situa per sobre del 50%, dels quals en destaca l’avenç de les mesures relacionades amb l’acció exterior (59,6%), la cultura i la llengua (54,9%), el treball digne (54,5%) i la seguretat i emergències (54,4%), entre d’altres
11:36

Moció de censura: Resposta de Pedro Sánchez a Vox

  • Acusa Vox de ser "el glutumat de la dreta, un simple potenciador de l'extrem radical"
  • "El que motiva aquesta moció de censura és frenar, com sigui, les polítiques d'aquest govern progressista".
  • "El projecte de país de Vox és la res més absoluta. La moció és destructiva. Vox només vol votar contra tot i oposar-se a beneficis com l'augment del salari mínim".
11:30

Moció de censura: què han dit els protagonistes fins ara? 

Santigo Abascal, líder de Vox: 

  • Demana al  PP "votar junts per deixar en evidència el pitjor govern en dècades". 
  • Presenta Tamames "com una persona de prestigi e independent" per "posar punt i final a aquesta legislatura suicida.
  • Carrega contra la llei del 'sí és sí',el ministeri de "frívoles" d'Irene Montero i denuncia que les violacions "han crescut un 53%". 
  • Acusa els socialistes i Podem d'"odiar la família, els homes i la testosterona".
  • "Eliminarem les lleis que neguen a les dones la seva pròpia naturalesa".
11:15

Recuperen el cos sense vida d'un home al pantà de la Llosa del Cavall (Solsonès).

L'home podria ser el mossèn Xavier Castelló de 78 anys, desaparegut el novembre passat al santuari de la Mare de Déu de Lord. 

  • Uns pescadors van donar l'avís aquest diumenge en veure el cos surant al pantà al terme municipal de Navès.
  • Per recuperar el cos va ser necessari fer servir un helicòpter dels Mossos i la unitat aquàtica.
  • Caldrà esperar els resultats de l'ADN per confirmar la identitat de l'home.
10:41

 Mor un motorista de 39 anys a la C-31 a Sitges després de xocar amb un cotxe al voltant de les 20:35 d'aquest dilluns.

  • El Servei Català de Trànsit informa que s'estan investigant les causes del sinistre
  • Aquest 2023 ja han mort 32 persones en accidents de trànsit a Catalunya. (Són dades provisionals).
09:50

Cues quilomètriques a Barcelona i a la C-17 en sentit Barcelona:

  • Un accident a Parets del Vallès provoca llargues cues de fins a 3 quilòmetres a la C-17.
  • La Ronda Litoral presenta una gran congestió amb cues que han arribat als 10 quilòmetres entre Sant Adrià de Besòs i el districte de Ciutat Vella en sentit Llobregat. 
  • L'AP-7 també ha registrat llargues cues a l'altura de la Granada del Penedès.
09:33

El president Pere Aragonès compareix a aquesta hora a Madrid davant la delegació del Parlament europeu que investiga el cas Pegasus, l'espionatge als líders independentistes.

Què diu?

  • "Denunciem la vulneració de drets. A aquesta hora no tinc la certesa que no m'estiguin espiant de nou". 
  • "No he rebut cap resposta del govern espanyol ni ningú m'ha dit què s'amaga al darrere d'aquest espionatge il·legal".
  • "Aquest escàndol no pot quedar impune".
08:39

Moció de censura de Vox: Els diputats desfilen fins al Congrés dels Diputats a aquesta hora per assistir a la sessió de la moció de censura que exposarà el comunista Ramón Tamames.

  • És la segona moció que presenta el partit d'extrema dreta. De nou, és previsiblement fracassarà perquè no té el suport de cap partit, tampoc del PP que s'abstindrà.
  • A partir de les 09:00, el líder de Vox, Santiago Abascal, començarà la seva intervenció. Després ho farà Tamames.