En directe
EN DIRECTE
ÚLTIMA HORA

Últim dia de campanya electoral pel 28-M

Sobres en un col·legi electoral

Últim dia de campanya electoral pel 28-M

Temps de lectura: 1 minut

Aquest divendres és l'última ocasió que tenen candidats a les eleccions municipals de tot Catalunya per demanar el vot als seus conciutadans.

Els comicis són diumenge i, per tant, demà serà la jornada de reflexió en què ja no està permès fer campanya i els votants valoren a qui fer confiança a les urnes.

20:20

Successos. Els inquilins de quatre blocs de pisos del carrer Pi i Margall de Lleida han hagut de ser confinats aquest divendres a la tarda a causa d'un incendi en un transformador elèctric soterrat. Els Bombers, que han enviat dues dotacions a l'indret, han explicat que la incidència ha tingut lloc cap a les quatre, i que el foc ha generat una gran quantitat de fum. Precisament, aquests circumstància ha motivat que el cos d'emergències donés consignes als veïns i les instal·lacions pròximes perquè tanquessin portes i finestres i que preventivament demanés el confinament dels quatre blocs.

19:45

3.000 passatgers de Ouigo han resultat afectats aquest divendres per l'avaria d'un comboi de la companyia francesa que cobria el trajecte Madrid-Barcelona. Aquest tren, que ha sortit a les 10.00 h d'Atocha, transportava 1.015 passatgers, i els retards provocats per la incidència han obligat a cancel·lar-ne dos més, un Barcelona-Madrid amb 970 viatgers que sortia a les 13.40 h de Sants i un amb 973 que sortia de Madrid a les 17.20 h. 

19:20

La Policia Local de la Jonquera (Alt Empordà) ha detingut aquest divendres al matí un home de 28 anys, que és delinqüent habitual del municipi. L'arrest s'ha produït a la plaça de l'Ajuntament, després que el fugit de la justícia oposés resistència. El detingut té diferents antecedents contra les persones i el patrimoni i una ordre activa de cerca i captura per ingrés a presó.

18:45

Fórmula 1. Els Mossos d'Esquadra utilitzaran hores reservades a serveis de rellevància, les anomenades hores de romanent, per cobrir el dispositiu de seguretat de la cursa del Campionat Mundial de Fórmula 1, que se celebrarà el 3 i 4 de juny al Circuit de Catalunya, a Montmeló (Vallès Oriental).

18:03

Els alumnes amb matrícula d'honor o premi extraordinari provinents de Cicles Formatius de Grau Superior tindran el primer curs de carrera gratuït, segons la proposta de decret de preus públics universitaris per al curs 2023-2024. L'esborrany ha estat presentat avui pel conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, a la Conferència del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC). Fins ara, d'aquest dret, que no està subjecte a cap termini, només se'n beneficia l'estudiantat del Batxillerat. 

17:30

El regidor de Vox a l'Ajuntament de València, Vicente Montañez, ha denunciat el partit d'ultradreta a la fiscalia pels delictes de finançament il·legal, falsedat documental, prevaricació, malversació, coaccions i organització criminal. Segons ha avançat eldiario.es i ha confirmat l'ACN, el document sosté que la formació ha obligat grups municipals o parlamentaris a transferir les subvencions al partit. Montañez també aporta àudios d'una reunió amb dirigents de Vox com Javier Ortega Smith. Fonts del ministeri públic expliquen que la denúncia encara està en registre, però que segur que s'obriran diligències d'investigació.

16:50

La xifra de persones amb VIH no diagnosticades a l’estat espanyol s’ha reduït gairebé a la meitat en els darrers quatre anys, passant d’un 13 a un 7,5%. El Ministeri de Sanitat ha compartit les darreres estimacions realitzades sobre el nombre de persones que coneixen el seu diagnòstic pel que fa a aquest virus, una evolució que situa la taxa de pacients que coneix el seu diagnòstic en un 92,5%. Les dades també revelen que un 96,6% rep tractament antiretroviral i un 90,4% té la càrrega viral suprimida.

16:19

La Comissió Europea ha aprovat de forma definitiva la compra de Credit Suisse per part d'UBS, una operació valorada en més de 3.000 milions d'euros i que ha servit per resoldre la delicada situació de l'entitat helvètica. L'executiu comunitari ja havia donat llum verda a la fusió de forma excepcional l'abril passat, argumentant que un tancament anticipat del procés "superava qualsevol amenaça potencial per a la competència" i a l'espera d'un informe final. 

15:35

Quatre persones han resultat ferides de diversa consideració arran d’una fuita d’amoníac líquid en una empresa de Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat). Hi ha hagut dues persones traslladades menys greu a l’Hospital de Sant Boi mentre altres dues han rebut l’alta in situ després de ser ateses pel SEM. Arran de la fuita, Protecció Civil ha activat el PLASEQCAT (Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya) en fase d’alerta.

14:41

Correus ha donat per vàlids 5.814 dels 11.707 vots per correu sol·licitats a Melilla. Es tracta del 49,7% de les sol·licituds per votar a la ciutat autònoma el 28-M. Finalment, en una nota informativa d'aquest divendres Correus ha explicat que s'han admès gairebé la meitat de les peticions registrades a Melilla després de l'escàndol per la presumpta compra de vots.

  • Correus va registrar un increment substancial de peticions de vot per correu a Melilla, que ascendien al 20% del total quan la mitjana a l'Estat no arriba al 3%. El cas va provocar la detenció d'almenys una desena de persones entre les quals el número tres de la formació Coalició per Melilla.
13:14

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha lamentat el "terrible" l'accident mortal en caure un tros de mur al recinte modernista de l'Hospital Sant Pau

  • Colau ha dit que esperaran a la investigació dels fets per part de la Guàrdia Urbana. A més a més, ha expressat el seu condol als familiars i persones estimades de la víctima mortal. Sobre l'altra persona ferida, ha apuntat que està en observació a l'hospital però no en estat greu.
12:23

A presó 3 homes i 1 dona per un apunyalament mortal: Els Mossos d'Esquadra han detingut 4 persones acusades d'atacar amb un ganivet un home el passat 5 de gener a l'Hospitalet de Llobregat, que va morir a causa de les ferides rebudes.

  • El dimecres passat van declarar davant el jutge i aquest va decretar presó provisional. 
  • Els presumptes homicides tenen entre 26 i 36 anys i la víctima 42.
11:33

La Fiscalia de Ciudad Real té oberta una investigació sobre un possible frau electoral a Pozuelo de Calatrava, a Ciudad Real, on s'ha registrat un augment del cens electoral. Fonts de la Fiscalia apunten que la investigació es va iniciar el passat mes d'abril quan el PSOE va denunciar que una militant del PP havia rebut al seu domicili 30 sol·licituds de vot per correu.

  • La investigació se centra en possibles casos d'empadronament fictici únicament amb l'objectiu de votar a les eleccions del 28-M. Se suma a la dotzena de casos de possible frau electoral al 28-M. Segons fonts d'Interior, a les eleccions del 2019 es van registrar un total de 65 infraccions penals de la llei electoral, cap a Catalunya.
10:55

Un detingut per transportar 20 migrants sense papers. Els Mossos d'Esquadra han detingut un conductor de 28 anys que circulava sense permís i amb 20 immigrants sense papers a dins d'una furgoneta.

  • L'home va sortir de Milà i es dirigia a Portugal i els Mossos el van aturar a l'AP-7, a l'altura de Riudellots de la Selva.
  • Dins de la furgoneta hi van trobar 20 persones sense documentació.
10:28

Un home ha mort i una dona ha resultat ferida greu després que un camió de gran tonatge hagi xocat contra un mur del recinte modernista de l'Hospital de Sant Pau, que ha caigut sobre dos vianants que passaven per allà. L’accident ha tingut lloc al carrer Sant Antoni Maria Claret de Barcelona.

  • La víctima mortal tenia 71 anys i ha mort al lloc. La dona, de 60 anys, ha estat evacuada pel Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) a l’hospital. Els fets han passat abans de les 9 del matí. Les línies D50, V23, H8, 19 47, 117, 191 i 192 d’autobús es desvien per deixar treballar els equips d’emergències.
09:45

Protecció Civil ha desactivat aquest divendres l’alerta del pla Inuncat, un cop s’ha donat per finalitzat l’episodi generalitzat de pluges a tot Catalunya. Es manté només la prealerta al Baix Ebre, la Terra Alta i el Montsià. Des del dimecres passat s’han registrat importants registres de pluja acumulada en diferents punts del territori.

09:27

Detenen quatre persones per vendre polseres i credencials falses per accedir als concerts de Coldplay a Barcelona. Els homes suplantaven la identitat dels organitzadors i buscaven possibles víctimes als voltants de l’Estadi Olímpic de Montjuïc, on es fan els quatre recitals de la banda.

  • Els arrestats tenien antecedents per fets similars, ja que havien estat fent servir la mateixa tàctica en esdeveniments musicals similars i de gran envergadura. La policia els va arrestar aquest dijous passat, acusats d’un delicte d’estafa i falsedat documental. De moment, hi hauria almenys una víctima.
09:04

Mor l'altre ocupant de la motocicleta que es va accidentar amb un camió a l’N-II a Vilamalla (Alt Empordà) aquest passat dimecres. 

  • Per causes que encara s'estan investigant, es va produir una col·lisió per fregament entre una motocicleta amb dos ocupants i un camió que circulava en l'altre sentit de la circulació. Com a conseqüència de l’accident, el conductor va morir i l'altra ocupant, una dona, va acabar ferida greu. Els serveis d'emergència la van traslladar a l'hospital Trueta de Girona, on també ha acabat morint al cap d’unes hores.
08:30

Cau l'ús de l'aranès a la Val d'Aran. Només el 18% de la població de la comarca històrica utilitza la seva llengua pròpia i els candidats al Conselh Generau volen revertir aquesta situació equiparant l'aranès al català, amb accions també fora de l'escola.

  • La candidata d'Unitat Aran, Maria Verguès, creu que és "un pilar fonamental per l'autogovern" i la situació que pateix ara és de "crisi total i absoluta".
  • La candidata de Convergència Democràtica Aranesa, Ròsa Maria Salgueiro, creu que s'ha de lluitar per disposar d'un currículum escolar en aranès.
  • La formació Aran Amassa, vol crear una taula de diàleg entre el Conselh Generau, docents, gremi d'hostaleria i empresa privada.
07:57

Rodalies. Retards d'almenys 20 minuts als trens de Tarragona a Barcelona per una incidència a la infraestructura entre Tarragona i Torredembarra.

  • Adif ha explicat que s'està treballant per solucionar-la "el més aviat possible".