Fanzone
Bitllet fals amb la cara de Joan Laporta, president del Barça, llançat per les aficions rivals del Barça
Foto: Bitllet fals amb la cara de Joan Laporta, president del Barça, llançat per les aficions rivals del Barça | Juan Jose Ubeda / Lapresse Via Zum / Dpa
Corrupció

La jutgessa instructora del cas Negreira també va instruir la causa contra Borràs

Temps de lectura: 2 minuts
Bitllet fals amb la cara de Joan Laporta, president del Barça, llançat per les aficions rivals del Barça
Foto: Bitllet fals amb la cara de Joan Laporta, president del Barça, llançat per les aficions rivals del Barça | Juan Jose Ubeda / Lapresse Via Zum / Dpa

El cas Negreira, que esquitxa el FC Barcelona, i la causa contra la presidenta de Junts, Laura Borràs, comparteixen jutgessa instructora; es tracta de Sílvia López Mejía.

Per què és important? Es tracta de dos dels casos judicials més importants de l'actualitat a Catalunya; un posa al focus el Barça per pagaments a autoritats arbitrals i l'altre pot condemnar a presó a la presidenta suspesa del Parlament per presumpta corrupció.

Què en sabem?

  • El jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona ha assumit la instrucció del cas Negreira, però no el portarà el seu titular, Joaquín Aguirre, qui va investigar el cas Macedònia i l'Operació Volhov.
  • Segons Món Esport, l'instrueix Sílvia López Mejía, la jutgessa de reforç d'aquest jutjat. Va instruir el cas del presumpte fraccionament de contractes de la Institució de les Lletres Catalanes de Laura Borràs, va condemnar Oriol Pujol pel cas ITV i va arxivar el setge policial a la seu de la CUP del 2017.

D'on venim?

  • López Mejía va acordar una pena de dos anys i mig de presó per al fill de l'expresident i exdirigent de Convergència Democràtica de Catalunya, qui va cobrar comissions il·legals d'empresaris del sector de les revisions a automòbils.
  • Així mateix, va decidir que el desplegament de la Policia Nacional sense ordre judicial davant de la seu dels anticapitalistes no va suposar cap intimidació greu ni pretenia limitar la llibertat de circulació els dies previs al referèndum de l'1 d'octubre.

A fons:

  • Quant al cas Negreira, després d'admetre la querella de la Fiscalia i de l'àrbitre Xavier Estrada, la jutgessa creu que hi ha indicis de corrupció entre particulars en l'àmbit esportiu, falsedat de document mercantil i administració deslleial, amb un munt de factures sense justificar correctament.
  • La seva tesi és que el Barça, amb els pagaments durant gairebé dues dècades a l'empresa del vicepresident del Comitè Tècnic d'Àrbitres, José María Negreira, pretenia rebre un tracte favorable en la tria d'àrbitres per als seus partits i influir en l'arbitratge.

En xifres: La tesi acusatòria calcula que el Barça va pagar a Negreira més de 7,3 milions d'euros.