La Jungla
Rocío Carrasco i Ana Bernal-Triviño
Foto: Rocío Carrasco i Ana Bernal-Triviño | Telecinco
Televisió

La lliçó pedagògica de la periodista Ana Bernal pel cas Rocío Carrasco: "El sistema ha fallat"

Barcelona.
Rocío Carrasco i Ana Bernal-Triviño
Foto: Rocío Carrasco i Ana Bernal-Triviño | Telecinco

En el nombre de Rocío ha finalitzat temporada amb un capítol delicat per Rocío Carrasco, titulat “Todos contra una”. Ana Bernal-Triviño ha estat una de les col·laboradores del programa i ha fet un repàs pedagògic sobre la Justícia, els missatges misògins de les xarxes socials i la falta de perspectiva de gènere a la televisió.

Context: Ana Bernal-Triviño és una periodista i investigadora especialitzada en violència de gènere, i professora de la Universitat Oberta de Catalunya.

  • Bernal ha estat premiada, en diverses ocasions, per la feina a favor de l’erradicació de la violència contra les dones.
  • A la docusèrie Rocío, contar la verdad para seguir viva Ana va ser un pilar fonamental, posant veu a les diverses formes d’exercir violència de gènere.

La revictimització de Rocío Carrasco: 

  • La periodista s’ha sincerat respecte el que creu de les persones que no han volgut comprendre el testimoni de Rocío Carrasco: “Hauríem d’haver arribat a aquesta segona etapa ja havent entès la primera i no qüestionant-la”.
  • Ana també ha estat crítica amb els programes de televisió que han donat veu a testimonis de persones que han exercit violència d’algun tipus contra Rocío Carrasco: “No s’hauria d’haver continuat amb capítols de violència mediàtica, com hem seguit veient, ni haver seguit revictimitzant-la amb tantíssims testimonis”.
  • “Aquesta ha estat la realitat i em temo que seguirà”, ha dit Bernal reticent a la forma de fer televisió de determinades productores que donen veu a certes persones.
  • A més, la periodista ha relacionat aquest fet del cas de Rocío Carrasco amb el que succeeix a la societat, fent pedagogia un cop més.

“Es pot passar de ser víctima a supervivent”: Bernal ha indicat que Rocío Carrasco ha estat el mirall de moltes “Rocíos” que no han estat escoltades per la Justícia.

  • “Ens trobem en aquesta situació perquè Rocío va decidir parlar perquè la Justícia li va fallar en haver-hi un fiscal que va dir que no estava acreditada la causalitat”, ha dit la periodista criticant el fet, ja que aquesta acreditació s’hauria d’haver realitzat en el judici que encara no ha arribat. I no ha arribat perquè es va dictaminar sobreseïment provisional del cas.
  • Ana ha aprofitat per reflectir el cas de Carrasco en el de moltes dones a les quals la Justícia no escolta, segurament per la falta de perspectiva de gènere dels professionals.
  • Tot i això, la periodista ha volgut enviar un missatge reparador a les víctimes de violència de gènere: “També vull que prenguin consciència, d’acord amb aquesta docusèrie, que es pot passar de ser víctima a supervivent”.
  • Finalment, Bernal ha dit que per fer aquest pas és necessari el suport de tota la societat, la família i de les institucions, de les quals considera que hi ha “una assignatura pendent”.

La normalització del masclisme: El presentador s’ha dirigit a l’experta en violència de gènere per preguntar-li pel motiu que impulsa als detractors de Rocío Carrasco a les xarxes socials.       

  • La periodista l’ha respost molt clarament respecte com està de normalitzat el masclisme a la societat actual: “Hi ha un brou de cultiu a la societat i les dades del baròmetre de la joventut ens demostren que estem retrocedint i que aquest masclisme i aquesta reacció està passant”.
  • Bernal també ha sigut crítica amb el sector, per la falta de perspectiva de gènere i el masclisme vigent: “Ens han d'assassinar de tres en tres perquè obrim els informatius. Continuem entenent que la violència de gènere és un assumpte privat, i és un assumpte públic”.