La Jungla
Joel Joan, a 'El Circ'
Foto: Joel Joan, a 'El Circ' | 8tv
Televisió

Joel Joan hi torna amb la crítica al cinema català a 8tv: "M'alarma una mica"

Barcelona.
Temps de lectura: 2 minuts
Joel Joan, a 'El Circ'
Foto: Joel Joan, a 'El Circ' | 8tv

Dos dies després de la polèmica amb Isona Passola a Catalunya Ràdio, i amb l'estripada contra el cinema català a Zona Franca encara molt present, Joel Joan ha insistit aquest dilluns a El Circ de 8tv: els cineastes catalans pensen poc en el públic, apunta.

Què diu Joel Joan?

  • "En aquest país fem molt cinema d'autor, no fem gènere. No es fan thrillers, terror, comèdia... som una mica reconcentrats".
  • "Les nostres institucions posen molts diners en cinema en castellà perquè consideren que aquestes són les pel·lícules de gran mercat. A les pel·lícules més d'autor, en català, hi posen menys diners".
  • "Com a país no apostem per fer èxits comercials en català. Comèdia romàntica, suspens... i això m'alarma una mica. Vaig crear l'Acadèmia, quan ningú hi creia i tothom deia que era un tarat, precisament perquè féssim aquest salt a la indústria".
  • "Això vol dir una cosa tan simple com que vagin a veure les nostres pel·lis. Cal apropar el cinema a la gent perquè, molt sovint, les pel·lícules que guanyen premis, al gran públic li costen més". 

D'on venim? Dissabte, Joel Joan va protagonitzar un agre enfrontament amb Isona Passola després de dir que s'ha "avorrit amb molt cinema català". Una discussió aferrissada entre els dos expresidents de l'Acadèmia del Cinema Català que va acabar amb ella dient que menteix i ell assegurant: "Donaré pel cul fins a l'últim dia".

A més, fa un parell de setmanes, Joel Joan revolucionava Zona Franca de TV3 amb unes declaracions fetes per ell mateix fa pocs anys. Deia que "els Gaudí fan pena, el nostre cinema no té autoestima" i "que el cinema català es pot fer en qualsevol llengua és una milonga, el cinema català ha de ser en català".

Per acabar: El Museu Nacional d'Art de Catalunya ha acollit aquest diumenge la 15a gala dels premis Gaudí amb una clara vencedora. Alcarràs de Carla Simón s'ha endut cinc estatuetes de les 14 a les quals optava, entre elles millor direcció i millor pel·lícula. La gala va tenir un record constant a Agustí Villaronga, mort aquest cap de setmana als 69 anys.

Categoria: La Jungla