La Jungla
Daura Mangara, presentador del nou programa 'El negre de Banyoles'
Foto: Daura Mangara, presentador del nou programa 'El negre de Banyoles' | TV3
Televisió

TV3 estrena programa amb un presentador condemnat per violència masclista

Barcelona.
Temps de lectura: 3 minuts
Daura Mangara, presentador del nou programa 'El negre de Banyoles'
Foto: Daura Mangara, presentador del nou programa 'El negre de Banyoles' | TV3

El negre de Banyoles. Així es diu el nou programa de les nits de dimecres a TV3, que es va estrenar la setmana passada amb un índex d'audiència molt discret. Un espai que arriba carregat de polèmica pel presentador escollit, el raper Daura Mangara, condemnat a presó per violència masclista.

Què sabem? El crit d'alerta l'ha fet la periodista Marta Roqueta, després d'una entrevista amb Mangara publicada a Vilaweb. L'article no ho esmenta, però el cantant va ingressar a la presó de Puig de les Basses l'any 2016 per haver agredit la seva parella. Una circumstància que ell mateix va reconèixer en una trobada amb ElDiario.es l'any 2020.

Què va dir Daura Mangara? Condemnat per amenaçar i empènyer la seva nòvia el 23 d'abril de 2016, Mangara es va excusar a ElDiario.es amb l'argument que estava borratxo i drogat quan va agredir-la.

  • "Admetre conductes masclistes costa moltíssim, parlar-ne amb companyes feministes m'ha ajudat moltíssim".

A més, l'any 2019 la seva exparella va fer pública la seva denúncia. Tres anys més tard dels fets, la jove es va sentir amb la força per explicar que Mangara l'havia menyspreat, escopit i amenaçat. Més enllà de la pena de presó (en va sortir deu mesos més tard per bona conducta), sobre ell també pesa una ordre d'allunyament de vuit anys. "Se'm nega accedir a algunes activitats d'oci que es fan al meu poble perquè aquesta persona hi és present i se li cedeix un espai per expressar-se", lamentava aleshores.

Un altre apunt: Aquesta no és l'única vegada que Daura Mangara ha estat entre reixes. El 2017, el raper va tornar a ingressar a la presó, condemnat en altres judicis que tenia pendents. Gran part dels seus antecedents són per atemptat contra l'autoritat.

Qui és Daura Mangara? Cantant de rap i poeta banyolí, Daura Mangara és fill de pares gambians i ha dedicat part de la seva carrera artística a denunciar el racisme institucional. Amb El negre de Banyoles de TV3, l'artista s'ha col·locat al capdavant d'un format cultural que homenatja grans noms de les lletres catalanes, els dos primers capítols amb Mercè Rodoreda i Vicent Andrés Estellés. Un 7,2% de share i 140.000 espectadors a l'estrena, i un 6,6% i 113.000 espectadors aquesta setmana.

Per acabar: Amb els antecedents i condemnes en ferm de Mangara, el debat és ara si és encertat que presenti un programa a la televisió pública, i si a l'hora de prendre la decisió ha de pesar més la rehabilitació (l'ordre d'allunyament encara és vigent) o l'exemplaritat.

Categoria: La Jungla
Etiquetes: TV3 Televisió