La Jungla
Vargas Llosa a la cerimònia d'ingrés
Foto: Vargas Llosa a la cerimònia d'ingrés | EFE/TERESA SUAREZ
Monarquia

Vargas Llosa ingressa a l'Acadèmia Francesa amb un polèmic convidat

Temps de lectura: 2 minuts
Vargas Llosa a la cerimònia d'ingrés
Foto: Vargas Llosa a la cerimònia d'ingrés | EFE/TERESA SUAREZ

El premi Nobel hispanoperuà Mario Vargas Llosa va ser rebut aquest dijous com a nou membre de l'Acadèmia Francesa, ocasió que va aprofitar per agrair a França la "paradoxa" que fos aquesta nació la que el va ajudar a sentir-se "un escriptor peruà i llatinoamericà".

Per què és important? L'elecció de Vargas Llosa com a nou membre de l'Acadèmia ha generat crítiques de grups d'intel·lectuals francesos, tant perquè el Nobel del 2010 mai no ha escrit en llengua francesa com per les seves posicions polítiques, que alguns van considerar properes a l'extrema dreta.

Què ha dit? L'autor de "La festa del Boc" va rememorar que, quan va desembarcar en territori gal el 1959, els francesos, "fascinats per la revolució cubana" ja havien descobert i llegit abans que ell a autors com "Borges, Cortázar, Uslar Pietri, Onetti, Octavio Paz i, més tard, Gabriel García Márquez".

  • "Gràcies a França vaig descobrir l'altra cara d'Amèrica Llatina, els problemes comuns a tots els països, l'horrible herència dels cops militars i del subdesenvolupament, la guerrilla i els somnis compartits d'alliberament"
  • "Per tant, va ser a França -quina paradoxa!- on vaig començar a sentir-me un escriptor peruà i llatinoamericà", va destacar davant els membres de la institució creada el 1635 pel cardenal Richelieu per vetllar per la llengua francesa.

En detall: Vargas Llosa ha ingressat al grup dels 'immortals' discurs en francès a la seu de l'Institut de França, vestit amb el vestit brodat amb fulles d'olivera dels acadèmics i portant la tradicional espasa.

  • Entre els convidats d'aquesta cerimònia hi ha, entre d'altres, el rei emèrit Joan Carles de Borbó i la seva filla Cristina, així com els fills del Nobel i la seva exdona, Patricia Llosa.
  • També ocupen un lloc d'honor la resta de membres de l'Acadèmia Francesa, entre els quals hi ha l'escriptor d'origen libanès Amin Maalouf o la historiadora i politòloga Hélène Carrère d'Encausse, que també és la "secretària perpètua" de la institució.

A més: La seva edat d'ingrés tampoc no segueix els cànons de la institució, que des del 2010 havia establert un límit de 75 anys com a màxim per presentar-se candidat a una de les 40 butaques.

  • "Els immortals" es reuneixen un cop per setmana, cada dijous, en privat i a les 15.00, i la seva missió és contribuir al perfeccionament de la llengua francesa i actualitzar el diccionari.
Categoria: La Jungla
Etiquetes: Llibres França