La Jungla
Arturo Valls, aquest diumenge al 'Late xou' de Marc Giró
Foto: Arturo Valls, aquest diumenge al 'Late xou' de Marc Giró | TVE
Televisió

Arturo Valls, valencià castellanoparlant, confessa a Marc Giró per què no parla català

Barcelona.
Temps de lectura: 2 minuts
Arturo Valls, aquest diumenge al 'Late xou' de Marc Giró
Foto: Arturo Valls, aquest diumenge al 'Late xou' de Marc Giró | TVE

Arturo Valls no té la fluïdesa que voldria quan parla català. El presentador valencià ha fet carrera a televisions d'abast estatal i treballa en castellà. Però és que tampoc no va aprendre l'idioma de petit a casa. El motiu, que els pares canvien de llengua quan s'hi dirigien.

Què en sabem? En una entrevista aquest diumenge a la nit al Late xou de Marc Giró a TVE Catalunya, Arturo Valls ha explicat que se sent "molt valencià". Però després de respondre la primera pregunta en aquesta llengua, de seguida ha canviat al castellà. Ell mateix ha apuntat: "Vaig canviant. No tinc fluïdesa en català".

Què diu Arturo Valls? Nascut a València el 1975, Arturo Valls recorda així la realitat lingüística a les famílies de la ciutat quan era un nen:

  • "A València passava molt. A casa, els pares parlaven entre ells en valencià, però a la meva germana i a mi ens parlaven castellà. Només les bronques eren valencià".

En detall: L'Enquesta de coneixement i ús social del valencià, elaborat el 2021 per la conselleria valenciana d'Educació, Cultura i Esports va revelar que el valencià es parla cada cop menys, i que el seu ús habitual ha passat d'un 31% el 2015 a un 23,1% el 2021.

Per acabar: Arturo Valls era al Late xou per promocionar el seu nou programa a Movistar+, Thats' My Jam, una adaptació del format que presenta Jimmy Fallon als EUA. A més, aviat tornarà a col·locar-se al capdavant dels concursos d'Antena 3, amb el nou El 1% i la tercera temporada de Mask Singer: adivina quién canta.

Categoria: La Jungla