Meteo i Serveis
Foto: | ACN / Arxiu
Temps

La borrasca 'Gerard' arriba a Catalunya amb neu, fred i forts vents

Actualitzat: Dilluns, 16 de gener de 2023. 19:42
Foto: | ACN / Arxiu

Després de les nevades de fa un mes que van col·lapsar algunes carreteres catalanes, la borrasca Gerard, la setena de la temporada. S'ha avançat a la borrasca Fien i afecta a Catalunya amb vent, onatge, nevades i pluges des d'aquest dilluns 16 de gener. Fenòmens que posen en risc, a més, unes 40 províncies de tot l'Estat, segons l'Agència Estatal de Meteorologia.

Què sabem? Protecció Civil ha demanat extremar les precaucions per l'episodi de vent que està afectant Catalunya i ha activat també en estat d’alerta el pla Procicat per fort onatge. 

  • El front anirà acompanyat de fortes ratxes de vent arreu de Catalunya, neu que pot baixar fins als 600 metres al Pirineu i temporal de mar, amb onades de 2,5 metres a tot el litoral.

En detall: Les darreres actualitzacions de les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya indiquen que dimarts el vent generalitzat s'intensificarà, per la qual cosa ha decidit mantenir en fase d'alerta el pla Vencat.

  • De fet, durant el dia d'avui i dimarts les ratxes de vent podran superar els 70 km/h i apropar-se als 100 km/h a gran part del territori, especialment a les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona, Penedès, Catalunya Central i àmbit metropolità.
  • Pel que fa a la nevada, afectarà principalment el Pirineu i Prepirineu Occidental amb acumulacions a partir dels 700 metres.

El més nou: Els Bombers han rebut fins a les sis de la tarda d'aquest dilluns una quarantena d'avisos relacionats amb l'episodi de vent que afecta Catalunya.

  • La major part de les actuacions s'han fet a la Regió d'Emergències Metropolitana Nord, però segons puntualitza el cos d'emergències, no n'hi ha hagut cap de greu. 

A la pràctica: Protecció civil ha remarcat que abans que s’iniciï l’episodi de vent, s’han de retirar tots aquells objectes susceptibles de caure a la via pública des de balcons, terrasses, terrats, i altres elements elevats, així com assegurar aquells que no es puguin retirar.

  • Cal evitar situar-se en punts que poden dur un risc associat, com zones arbrades, pel perill que caigui una branca, al costat o recer de murs que no siguin estables.

A més: Protecció Civil també ha activat aquest migdia l’alerta del pla Procicat per fort onatge demà dimarts a tot el litoral català excepte a l’Alt Empordà.

  • Les onades podran superar els 4 metres d’alçada, per la qual cosa es recomana no acostar-se a les zones on trenquin fort.

Què esperar? A partir de dimecres, i fins ben entrat el cap de setmana, es produirà un descens notable de les temperatures d’entre cinc i vuit graus per sota de la mitjana climàtica.

  • Les temperatures seran baixes arreu amb glaçades sobretot de nit i matinada a l’interior de Catalunya. 
  • També continuarà nevant al Pirineu occidental almenys fins dimecres.

Per acabar: Surts a la carretera? Si t'acostes a comarques del Pirineu o hi vius, molt probablement necessitis saber com posar cadenes al cotxe.

Categoria: Meteo i Serveis