Meteo i Serveis
Un patinet elèctric, a l'andana d'una estació de Rodalies
Foto: Un patinet elèctric, a l'andana d'una estació de Rodalies | ACN
Mobilitat

Prohibit pujar al transport públic amb patinet elèctric: de quant és la multa?

Temps de lectura: 2 minuts
Un patinet elèctric, a l'andana d'una estació de Rodalies
Foto: Un patinet elèctric, a l'andana d'una estació de Rodalies | ACN

La prohibició temporal de sis mesos per viatjar amb el patinet elèctric al transport públic entrarà en vigor aquest dimecres 1 de febrer. A quina multa m'exposo si incompleixo la norma?

Context: L'incendi d'un d'aquests vehicles de mobilitat personal en un vagó de FGC a Sant Boi de Llobregat va activar les alarmes en el si de l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM), que recentment ha decidit prohibir-los al transport públic: Rodalies, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), bus, metro...

A la pràctica: Des de l'1 de febrer i fins a l'agost, pujar el patinet al transport públic pot comportar sancions de 200 euros. 

Què diuen? 

  • El director general de l'ATM, Pere Torres, justifica la mesura per "garantir al màxim la seguretat dels usuaris" i perquè aquest període suposa un "temps raonable" per estudiar com reduir el risc a zero. "Preservar la seguretat de les altres persones mereix a vegades actuacions contundents", argumenta.
    • En aquest sentit, recorda que l'incendi d'un patinet en un vagó de FGC el novembre passat a Sant Boi de Llobregat va tenir lloc en una estació a l'aire lliure, amb poca gent i amb les portes del tren obertes. "Situem el mateix incident en el mateix tren, ple i en un túnel. Probablement, no estaríem parlant de desperfectes i de dos ferits de poca consideració", afegeix.
  • En canvi, els usuaris i les empreses de mobilitat lamenten aquesta prohibició.
    • "És una decisió massa contundent", critica la directora de l'Associació d'Empreses de Mobilitat, Entorn Sostenible i Smart (AEMES), Neus Olea.
    • "No estic del tot a favor de la decisió perquè l'explosió de patinets passa de tant en tant com amb mòbils i amb patinets trucats", assenyala Cristina Leonelli, una usuària des de l'estació de Sant Cugat del Vallès.
    • Israel Carmona comenta a l'ACN que fa servir el patinet per anar a Barcelona, on resideix la seva mare. "Això és un "engañabobos", perquè tu dus un mòbil o un portàtil amb bateria, i el mateix que va passar amb el patinet podria passar amb un mòbil o un ordinador", opina.

A partir d'ara: Durant aquests sis mesos, l'ATM mantindrà reunions amb operadors, fabricants i usuaris per tal de trobar una solució per minimitzar el risc d'incendi de les bateries d'aquests vehicles. Després, previsiblement, aixecarà la prohibició.

  • Torres assegura que la prohibició no hauria d'allargar-se més enllà d'aquest període de sis mesos. "Si calgués una pròrroga, la faríem, però el propòsit és que no esdevingui permanent", apunta.

Mentrestant: Barcelona farà obligatori l'ús del casc per conduir patinets elèctrics.

Categoria: Meteo i Serveis
Etiquetes: Metro Bus Rodalies