Meteo i Serveis
Predicció meteorològica
Foto: Predicció meteorològica | 8tv
El temps

Cap de setmana excepcionalment càlid i força ventós, sobretot dissabte

Temps de lectura: 4 minuts
Predicció meteorològica
Foto: Predicció meteorològica | 8tv

Cap de setmana amb un temps gairebé estiuenc a Catalunya: temperatures entre 8 i 12ºC superiors a les habituals per l'època. Nits força suaus, sobretot a la costa, i migdies amb valors d'entre els 25 i els 30ºC. El sol estarà enterbolit per bandes de núvols alts i mitjans i podran deixar el cel variable a estones.

Els motius: Una bombolla d'aire càlid de fins a 12ºC a 1.500 metres juntament amb vents aponentats marcaran la configuració meteorològica. Aquesta massa d'aire càlid d'origen subtropical juntament amb aquest aire que travessa la península Ibèrica provoquen un ambient poc "normal" per trobar-nos a 11 de març.

  • A més, la bombolla calenta ve acompanyada d'altes pressions que s'afiancen del sud-oest d'Europa. Això sí, passarà un front càlid pel vessant nord del Pirineu que deixarà un temps "més dolent" a la Val d'Aran, amb cel tapat i algunes pluges.

En profunditat: Bandes de núvols alts i mitjans que aniran circulant d'oest a est i deixaran un cel enterbolit o enteranyinat a estones. El vent de ponent i mestral serà moderat a fort i bufarà amb insistència durant tot el dissabte al Pla de Lleida, Catalunya Central, regió metropolitana de Barcelona, Costa Daurada, Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre.

  • Les ratxes màximes oscil·laran entre els 60 i els 90 km/h. Poc vent o gens a les valls i fondalades del Pirineu i Prepirineu, així com a les comarques de Girona. A banda, a la Val d'Aran, nord del Pallars Sobirà i nord del Principat d'Andorra hi plourà, amb cel tapat i boires a les muntanyes.
  • La cota de neu, molt alta, per sobre dels 2.000 metres. Diumenge parlarem d'un dia força tranquil, amb aquests núvols alts i mitjans que seguiran circulant. Deixarà de bufar aquest aire fort i entrarà vent de mar més humit a la costa central, que farà recular les temperatures i formarà alguns núvols baixos. El temps millorarà al vessant nord del Pirineu: deixarà de ploure o nevar i fins i tot s'obriran grans clarianes, amb boires matinals a les valls.

Amb xifres: Temperatures mínimes dignes de finals de maig, amb valors de 18 a 20ºC a tot el litoral i sobretot a les Terres de l'Ebre. Nits entre els 8 i els 12ºC a la Catalunya Central i al voltant dels 3 o 5ºC a les valls del Pirineu.

  • No esperem glaçades o com a molt, algun valor pròxim als 0ºC cap a la Cerdanya. Les temperatures màximes oscil·laran entre els 24 i els 28ºC a moltes comarques i assoleixen els 30ºC en punts del litoral barceloní, Costa Daurada o Ebre. Diumenge baixaran les temperatures, tot i que continuaran molt suaus per l'època.
  • El vent d'origen marítim farà frenar el termòmetre a la costa i prelitoral, on les màximes no passaran dels 20 o 22ºC. Al Pla de Lleida i a l'Ebre diumenge encara es concentrarà la calor, amb valors de 26 a 28ºC. El vent dissabte assolirà els 60 a 80 km/h a Lleida, Barcelona i Tarragona. Diumenge quedarà mestral fins al migdia a les Terres de l'Ebre i després pràcticament desapareixerà. 

A la pràctica: Poca roba aquest cap de setmana. Màniga curta a sota i una jaqueta prima a tot estirar a la majoria de comarques. Això sí, de nit potser jaqueta més gruixuda si ens trobem en punts de la Catalunya Central o al Pirineu. De dia, ulleres de sol i màniga curta a la majoria d'indrets. Malgrat tot, aquest vent pot implicar la sensació una mica més desagradable o desconfortable i molestar-nos una mica. Diumenge sí que haurem d'agafar una jaqueta al migdia si ens trobem arran de mar, sobretot a la costa central, perquè l'aire girarà a component marítim i aportarà més frescor ambiental. 
  

Categoria: Meteo i Serveis
Etiquetes: Temps Temperatura