Meteo i Serveis
El Temps

Cap de setmana insegur i canviant amb ruixats i xàfecs de tarda

Temps de lectura: 4 minuts

Cap de setmana amb un temps una mica regirat. Ens passa una zona d'aire fred en alçada que implicarà una inestabilització de l'atmosfera, sobretot a les tardes. Nuvolositat variable en conjunt, amb estones de sol i moments de cel més tapat. Tardes amb ruixats i tempestes a moltes comarques de l'interior, que seran més extenses, evidents i intenses la tarda del diumenge. No glaçarà en hores nocturnes i de dia l'ambient serà suau, amb valors al voltant dels 20ºC. 

Els motius: Un front fred creua el nord de la Península Ibèrica i farà disminuir també la pressió atmosfèrica. Tot plegat es tradueix amb una mica més d'inestabilitat que no pas dies enrere, amb més possibilitat de núvols convectius i formació de xàfecs. 

En profunditat: Dissabte amb cel ennuvolat a les comarques de Girona fins al migdia i clarianes a la resta de Catalunya, amb núvols baixos presents a la costa i el prelitoral de Barcelona.

  • A partir del migdia, creixeran nuvolades i a la tarda hi haurà xàfecs al Pirineu, punts del Prepirineu i el sector Transversal. Serán més probables a l'Alt Pirineu i Aran i també al voltant del Ripollès/Garrotxa/Osona i fins al Montseny. La cota de neu baixarà fins als 1.600 metres.
  • De cara al vespre, no és impossible alguns ruixats transitoris o gotellades cap a l'interior de l'Empordà, Gironès, La Selva o el Pla de l'Estany. També esperem algun nucli convectiu, amb tronades, cap als Ports, que pugui desplaçar-se cap al Baix Ebre o Montsià. 
  • Diumenge serà una jornada variable i canviant, amb dues cares: matí més tranquil i tarda més complicada. Aquesta pròxima matinada es formaran bancs de boira o estrats baixos a les valls del Pirineu, Prepirineu, conques de la Catalunya Central, prelitoral i interior gironí.
  • En general serà un dia de clarianes però també amb nuvolades que apareixen a moltes comarques. A la tarda, xàfecs i tempestes més probables, forts i extensos. Afectaran el Pirineu Oriental, el prelitoral, l'interior de les comarques de Girona i la Catalunya Central. També se'n formaran de més isolats al Pirineu i Prepirineu Occidentals. La cota de neu voltarà els 1.500 o 1.600 metres.

Amb xifres: Els ruixats i tempestes de tarda-vespre podran acumular, entre dissabte i diumenge, entre 20 i 30 litres. Al Ripollès, Garrotxa i Osona són les comarques amb més possibilitat que els xàfecs sumin tots aquests litres. Al Pla de Lleida, a l'àrea metropolitana de Barcelona, el sector del Garraf-Penedès, Costa Daurada i cap al Segre Mitjà no hi plourà pràcticament ni una gota.

  • Les nevades de tarda derivades d'aquests ruixats podran deixar entre 2 i 10 cm a cotes mitjanes i altes del Pirineu. Fins a 15 cm a partir dels 2.000 a l'Alt Pallars o Val d'Aran, especialment a l'extrem nord tocant amb França. Pel que fa a les temperatures, es trobaran en els valors "habituals" per l'època de l'any. De nit, entre els 5ºC els 10ºC a l'interior, amb alguna glaçada puntual al Pirineu. De dia, màximes entre els 18 i els 22ºC. A les Terres de l'Ebre és on haurem d'anar a buscar més escalforeta. Al Baix Ebre i al Montsià, sobretot diumenge, podrem assolir els 25ºC.
  • Si fem referència al vent,  no serà un cap de setmana molt ventós, però sí que notarem una mica d'aire fresc i humit a la costa i el prelitoral, sobretot els migdies. Es tracta de brises del sud-est, de xaloc, que injecten humitat i poden incrementar la sensació de frescor o ambient inconfortable. 

A la pràctica: Aquest cap de setmana necessitarem de tot: ulleres de sol, màniga curta, jaqueta o abric i paraigües. A primera hora del matí la jaqueta no ens farà nosa, o l'abric si ens trobem al Pirineu. Al migdia i sobretot diumenge, màniga curta si anem a fer el vermut en una terrassa al sol. Això sí, a l'ombra i si ens trobem prop del mar, notarem una brisa més aviat fresca i humida.

  • Al Pirineu, Prepirineu i Catalunya Central també farà bonança i bona temperatura al migdia, però després creixeran nuvolades i necessitarem abrigar-nos una mica més. A posteriori dels ruixats i xàfecs, refrescarà i caurà la temperatura a les comarques esmentades. A primeres hores de diumenge, si ens desplacem en cotxe a les valls del Pirineu o Prepirineu, com la Cerdanya, Ripollès, Garrotxa o Osona, necessitarem llums antiboira. 
Categoria: Meteo i Serveis
Etiquetes: Temps Temperatura