Meteo i Serveis
Un tren ple de passatgers a l'estació de Castelldefels
Foto: Un tren ple de passatgers a l'estació de Castelldefels | Àlex Recolons / ACN
Rodalies

La Generalitat contradiu el govern espanyol sobre l'origen de la incidència a l'R2

Temps de lectura: 4 minuts
Un tren ple de passatgers a l'estació de Castelldefels
Foto: Un tren ple de passatgers a l'estació de Castelldefels | Àlex Recolons / ACN

Un informe del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) concreta que no va caure cap llamp a Gavà ni tampoc al Baix Llobregat el dilluns, com va apuntar el secretari general d’Infraestructures del Ministeri de Transports, Xavier Flores, com a causa de l’incendi que va provocar l’avaria de l’R2 sud.

Per què és important? Un incendi en un quadre de senyals aquest dilluns al vespre va deixar centenars de persones tancades entre dues i tres hores a diversos trens de Rodalies.

Les causes: Segons dades de la Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques atmosfèriques (XDDE) de l’SMC, les tempestes de l’1 de maig van produir llamps núvol-terra al Vallès Occidental, Maresme i al nord del Barcelonès, però no van afectar el Baix Llobregat i, per tant, no es van detectar llamps al municipi de Gavà ni al voltant.

  • En relació amb el dia 30 d’abril de 2023, les tempestes sí que van afectar la comarca del Baix Llobregat. El llamp més proper a l’estació de tren de Gavà es va registrar a uns 4,5 quilòmetres, al Prat de Llobregat. Tenint present la precisió en la localització del sistema, diu l’SMC, es descarta que hagués fet impacte al punt d’interès.
  • Aquest informe contradiu les paraules del secretari general d'Infraestructures qui ahir dimarts va dir que la causa de l'avaria seria una descàrrega elèctrica fruit de les tempestes del cap de setmana i dilluns.

Què ha dit? El secretari general d'Infraestructures del govern espanyol, Xavier Flores, ha sostingut que "s'està invertint més que mai" en el funcionament dels trens de Rodalies després del caos a l'R2 sud arran de la incidència en aquesta via.

  • "Estem destinant molts recursos, hem superat ja els 1.000 milions d'inversió a Rodalies", ha assegurat Flores en una entrevista a Catalunya Ràdio. Flores ha atribuït les incidències a "situacions molt degradades" que el govern espanyol "intenta revertir".
  • Sobre l'alteració en el servei d'aquest dimecres, ha afirmat que la situació "d'ahir a avui ha millorat i ha destacat que hi ha habilitats tres trens entre Sant Vicenç i Barcelona per hora i sentit, un més que ahir dimarts. També ha esperat que en els pròxims dies en siguin quatre.

Mentrestant, el caos ha impactat de ple en el Parlament. El conseller de Territori, Juli Fernández, ha anunciat que el Govern ha convocat Renfe i Adif a una reunió per l'avaria a l'R2 Sud del dimarts i les incidències que s'hi han sumat aquest dimecres. El conseller s'ha queixat que fins ara el titular del servei no ha ofert "cap mesura alternativa", sinó que ho ha hagut de fer la Generalitat, i ha insistit que "la gent vol solucions".

Situació actual: Una avaria de senyalització entre les estacions de Sitges i Garraf de l'R2 Sud de Rodalies ha agreujat la situació d'aquesta línia que des de dilluns està afectada per una incidència a la infraestructura a Gavà. La nova avaria, que segons Renfe ja s'ha solucionat, ha sumat vint minuts addicionals de retards als combois del tram que va de Sant Vicenç de Calders a l'estació de França de Barcelona.

  • Amb tot, l'Agència Catalana de Consum (ACC) ha posat inspectors a l'estació de Sants per vigilar que Renfe informa correctament de les incidències a l'R2 Sud de Rodalies. L'objectiu és comprovar quina informació s'està facilitant als usuaris en relació amb les alteracions del servei, horaris i transports alternatius.
  • L'ACC també vol vetllar perquè els punts d'atenció al client estiguin oberts al públic. Precisament aquest dimecres al matí no ho estaven.