Meteo i Serveis
Un tren surt de l'estació de Gavà en sentit Barcelona
Foto: Un tren surt de l'estació de Gavà en sentit Barcelona | Albert Segura / ACN
Rodalies

L'avaria a l'R2 sud provoca un augment de les retencions a la C-31 sud

Temps de lectura: 2 minuts
Un tren surt de l'estació de Gavà en sentit Barcelona
Foto: Un tren surt de l'estació de Gavà en sentit Barcelona | Albert Segura / ACN

L'avaria que afecta la línia R2 sud de Renfe ha provocat un augment de les retencions a la C-31 sud de fins al 20% en alguns casos. Des del passat dimarts 2 de maig i fins aquest dimecres, s’ha registrat un augment clar de les retencions comparant el volum de trànsit d’entrada a Barcelona d’aquesta via amb la setmana immediatament anterior, segons dades del Servei Català de Trànsit.

Per què és important? El dilluns 1 de maig, un incendi cremava un quadre de senyalització de l'estació de Rodalies de Gavà. L'incident en aquesta infraestructura d'Adif, empresa pública encarregada de gestionar les vies (Renfe gestiona els trens), ha generat un caos de circulacions a l'R2 Sud, que connecta Sant Vicenç de Calders i Maçanet, passant per Barcelona.

Amb xifres: Aquest mateix dimecres s’ha arribat a un 20% més de trànsit a la C-31 sud. Els percentatges diaris d’augment se situen entre el 5 i el 20%. Si s’analitzen les cues registrades aquests darrers dies, s’observa que s’han afegit més de 16 quilòmetres i quasi 6 hores de retencions al volum de trànsit habitual en aquesta via. En total, s’han sumat gairebé 6.000 vehicles al flux de trànsit de la C-31 Sud.

Què diuen? El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha denunciat que la derivada de la "greu situació" causada per l'avaria a l'R2 sud està afectant a la xarxa viària i ha exigit al PSC "que demani disculpes". "Si no saben gestionar les Rodalies, que les traspassin", ha sentenciat el titular d'Interior.

  • Al seu torn, el director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, ha explicat que les afectacions s'han donat en moment en què la C-31 "perdia trànsit". 

Visió global: Arran de la incidència de Gavà, la Cambra de Comerç de Barcelona ha engegat una campanya pública de denúncia sota el títol 'Reclamem el dèficit' per lamentar "el desgavell ferroviari que dia rere dia pateixen milers d'usuaris de la xarxa de Rodalies i Regionals de Catalunya".

  • D'aquesta campanya es pot extreure que les incidències a Rodalies des de l'1 de gener d'aquest any han fet perdre un total de 856.709 desplaçaments als usuaris i s'han traduït en 520.810 hores perdudes, l'equivalent a més de 65.000 jornades laborals a temps complet.
  • Segons l'ens cameral, l'avaria a Gavà afecta diàriament 80.000 desplaçaments, i entre el 2 i el 5 de maig va suposar per als usuaris perdre 292.165 hores.
  • Les xifres, avisa la Cambra, "s'incrementaran notablement" en els propers dies perquè encara no hi ha cap previsió clara per resoldre al 100% la incidència a Gavà.