Meteo i Serveis
Gent passejant sota la pluja a Barcelona
Foto: Gent passejant sota la pluja a Barcelona | Isaac Planella / Ajuntament de Barcelona
Temps

Catalunya activa l'alerta de l'Inuncat per la previsió de pluges intenses

Temps de lectura: 3 minuts
Gent passejant sota la pluja a Barcelona
Foto: Gent passejant sota la pluja a Barcelona | Isaac Planella / Ajuntament de Barcelona

Protecció Civil de la Generalitat ha activat aquest divendres al migdia l'alerta del Pla Inuncat per la previsió de fortes pluges arreu del territori, però sobretot aquesta nit a l'Alt Camp, Baix Camp i Tarragonès.

Per què és important? No es descarten fenòmens violents pel fort vent com els esclafits, per això Protecció Civil demana "molta precaució en la mobilitat i les activitats a l'aire lliure".

Què esperar? Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), es preveuen pluges intenses a partir del migdia, que podran superar els 20 l/m2 en 30 minuts, a moltes comarques de Catalunya. De cara a la franja del vespre i nit, les precipitacions poden afectar amb més intensitat les comarques de l’Alt Camp, Baix Camp i Tarragonès.

  • Els xàfecs podran anar acompanyats de tempesta i d’algun fenomen de temps violent (fort vent, esclafits,...).
  • Al mateix temps, les temperatures continuaran baixant notablement i se situaran per sota dels registres normals a aquestes dates del mes de maig.

Situació actual: El Servei Meteorològic de Catalunya ha informat que ja s'inicien els ruixats a punts de la meitat nord del territori. Amb el pas de les hores guanyaran extensió i intensitat. La darrera hora del radar mostra el creixement dels xàfecs i tempestes, amb reflectivitats que en molts nuclis sobrepassen els 50 dbz.

  • A les comarques de Barcelona, inclosa la ciutat, els carrers i les carreteres han quedat blanques com no es veia des de fa temps a causa de la calamarsada que ha caigut.

Trànsit: La calamarsada ha afectat sobretot a llocs com Moià, Taradell, Sant Celoni, Sant Sadurní d'Anoia, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Salvador de Guardiola o Fornells de la Selva. Aquest episodi de calamarsa ha perjudicat també a les carreteres, a vies secundàries, com l'N-141C entre Moià i Calders, on s'ha hagut de tallar la carretera durant una estona.

A la pràctica: Protecció Civil de la Generalitat recomana a la ciutadania molta precaució en la mobilitat per les zones que es puguin veure afectades per aquest episodi de precipitacions, i també en les activitats a l’aire lliure.

  • Cal evitar aparcar el vehicle en rieres o punts subterranis inundables, i no creuar mai rius o rieres si baixen amb aigua, sobretot a les zones on s’esperen intensitats i acumulacions més importants. 
  • Des del Servei Català de Trànsit també demanen precaució a les carreteres, moderar la velocitat, augmentar la distància de seguretat i comprovar l'eficàcia dels frens, entre altres.

D'on venim? Els xàfecs i tempestes d'aquest dijous van deixar quantitats superiors als 20 mm a diversos sectors de les comarques del nord-est, amb alguns registres de més de 40 mm.

Categoria: Meteo i Serveis
Etiquetes: Temps Pluja