Meteo i Serveis
Vista del pantà de Riudecanyes, a Tarragona, Catalunya
Foto: Vista del pantà de Riudecanyes, a Tarragona, Catalunya | Laia Solanellas / Europa Press
Sequera

Per què les tempestes no omplen els embassaments de Catalunya?

Temps de lectura: 3 minuts
Vista del pantà de Riudecanyes, a Tarragona, Catalunya
Foto: Vista del pantà de Riudecanyes, a Tarragona, Catalunya | Laia Solanellas / Europa Press

Les tempestes dels últims dies a Catalunya han estat notícia després de mesos sense una gota d'aigua. S'han registrat grans aiguats i inundacions al Bages o el Montsià amb pluges intenses gairebé de rècord, però hi ha una realitat que no canvia: la capacitat dels 9 embassaments catalans a penes ha pujat. De fet, a 26 de maig, alguns pantans tenen menys aigua que a l'inici del mes.

Per què és important? El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha insistit en diverses ocasions en què "la sequera és el principal problema del país". Fa unes setmanes, Govern avisava que si la falta de pluja s'allargava, Catalunya entraria en fase d'emergència el setembre. 

  • Les restriccions d'aigua que fixa el Govern ja afecta el sector agrícola i industrial, entre d'altres, en un territori on viuen unes 6 milions de persones, la majoria de la població catalana. 

El motiu: L'Agència Catalana d'Aigua (ACA) ha explicat en un fil de Twitter per què no s'omplen els embassaments, tot i les pluges.

  • Les pluges que estem vivint aquests dies són "irregulars, de caràcter convectiu" i que s'han repartit en diversos punts del territori.
  • L'aportació d'aigua és molt local i el que necessitem són pluges més generals i que s'allarguin en els dies perquè, ara mateix, el terreny està "molt sec" i l'aigua queda retinguda al sòl.

En detall: A tall d'exemple, l'ACA explica el cas de la riera de la Gavarressa (Catalunya Central) que va registrar un cabal de 47 metres cúbics per segon. Dues hores després, el cabal va baixar fins als 3 metres cúbics, és a dir, a la normalitat.

  • "L'episodi d'ahir, el més quantiós del que portem en tot el mes, ha servit per estabilitzar volums amb una lleugera tendència creixent, però sense que això es tradueixi en un augment de volums", informa l'organisme de la Generalitat.

En profunditat: Aquesta és la quantitat d'aigua dels principals embassaments amb dades del 2 de maig, el 26 de maig de 2023 (després de les pluges) i també les dades de maig de l'any passat, que reflecteixen l'alarma actual. 

  • Sant Ponç: El 2 de maig estava ple al 29%, la mateixa quantitat del 26 de maig. Fa un any, en canvi, estava al 72%.
  • Darnius Boadella: El 2 de maig estava al 29% i el 26 de maig al 28%. Fa un any al 67%.
  • Foix: Del 68% ha baixat al 65%. Fa un any estava al 92%.
  • La Baells: No ha variat, tot i les pluges, i es manté al 26%. Fa un any, però, estava un 57% ple.
  • Susqueda: Del 38% ha baixat al 36%. Fa un any estava ple al 62%.

Hi ha alguna notícia positiva? Sí. Les pluges dels últims han servit per "estabilitzar volums" perquè els embassaments es mantenen en el 25%.

A partir d'ara: L'única manera de recarregar els pantans és que plogui de manera continuada, persistent i durant diversos dies en les zones concretes dels voltants dels embassaments.

  • Els meteoròlegs vaticinen un final de maig i un juny força plujós. La Generalitat ha activat aquest divendres el pla Inuncat per inundacions que va activar el dimecres. 

D'on venim: Aquest maig s'estan registrant les pluges més intenses de l'any amb xifres gairebé de rècord, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. 

  • A Malgrat de Mar es van registrar 30 mm de pluja en tan sols minuts. 
  • A Artés es van acumular gairebé 90 mm de pluja i a Sant Romà d'Abella van arribar als 38,2 mm.
Categoria: Meteo i Serveis
Etiquetes: Aiguats Sequera