Meteo i Serveis
Ossos rentadors
Foto: Ossos rentadors | Victor / Flickr
Flora i Fauna

Les noves espècies potencials invasores: Una vespa, un ós i un porc

Temps de lectura: 2 minuts
Ossos rentadors
Foto: Ossos rentadors | Victor / Flickr

La vespa oriental, l'ós rentador i el porc vietnamita són les noves espècies incloses a la llista negra d'espècies potencialment invasores de Catalunya.

Per què és important? Són espècies incloses en la primera llista negra i d'alerta creada pel Departament d'Acció Climàtica i el Centre de recerca ecològica i aplicacions forestals (CREAF).

Què sabem? Inclou les 300 espècies exòtiques que més preocupen.

  • Al capdavant d'espècies més buscades, però encara no invasores, hi ha la vespa oriental, la cotorra de l'antic gènere Aaratinga, l'ós rentador i el porc vietnamita.

En profunditat: La vespa es va detectar per primer cop al port de Barcelona el 2022 i en principi es va erradicar.

  • Les cotorres es trobarien a la ciutat de Barcelona i a l'àrea metropolitana.
  • L'ós rentador i el porc vietnamita tenen mesures de control aplicades.

Alerta: La llista d'alerta són espècies que encara no són a Catalunya, però que són presents i amb caràcter invasor en territoris veïns o propers.

  • En aquesta destaquen les algues marines, els crancs asiàtics, i els mamífers que ja estan estesos per Europa, com la mangosta de Java, el gos mapatxe, l'esquirol gris, l'arruí, el muntjac, i la rata mesquera americana.
  • La granota toro, que preocupa a Europa i que es va detectar al parc natural del Delta de l'Ebre i s'ha erradicat aquest estiu en aquest territori.

Com són? Les espècies exòtiques invasores toleren diferents condicions ambientals i tenen una gran capacitat de dispersió i colonització del territori.

  • La majoria tenen un impacte important sobre el medi natural, ja que n'alteren les condicions i en desplacen les espècies autòctones.

Visió Global: També la Plataforma Intergovernamental sobre Biodiversitat ha presentat el primer informe mundial sobre espècies exòtiques invasores.

  • Aquesta llista recomana, a més, de 140 governs, a qui assessora, disposar de sistemes d'informació per prevenir l'entrada i la proliferació dels animals.

Previsions: El 2024 es continuaran fent mostrejos per controlar la presència de totes aquestes espècies.

Categoria: Meteo i Serveis
Etiqueta: Animals