Meteo i Serveis
Un dels boscos amb gran quantitat d'arbres marrons afectats per la sequera
Foto: Un dels boscos amb gran quantitat d'arbres marrons afectats per la sequera | CREAF
Sequera

L'ACA dona un toc d'atenció als ajuntaments que consumeixen aigua en excés

Temps de lectura: 2 minuts
Un dels boscos amb gran quantitat d'arbres marrons afectats per la sequera
Foto: Un dels boscos amb gran quantitat d'arbres marrons afectats per la sequera | CREAF

Diversos ajuntaments rebran aviat requeriments de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) que ha començat a fer tocs d'atenció als municipis que consumeixen aigua en excés, que no transmeten les dades o que les han transmès errònies.

Per què és important? Catalunya encara viu una situació crítica per la sequera. Les pluges de l'estiu i de setembre no han estat suficients per poder pal·liar els greus efectes de la manca d'aigua.

  • Per això, l'ACA va declarar l'estat d'emergència a principis d'agost a 22 municipis.

En detall: El passat dia 7 d'agost va acabar la moratòria de les sancions i ja han començat els tràmits relacionats amb els incompliments del consum d'aigua a l'agost.

  • Els requeriments són el pas previ a obrir expedients sancionadors. Els requeriments no han d'acabar amb sanció obligatòriament.

En dades: Un total de 176 municipis de les conques internes superen els consums d'aigua que tenen assignats.

  • A més, 209 municipis no han informat del consum d'aigua que han fet a l’agost. A aquesta llista cal sumar-hi els 38 municipis de l’aqüífer Pliquaternari Tarragona i del Baix Ter, que fins ara no tenien obligació d’aportar dades.
  • També influeix en les dades que els municipis més petits no tenen obligació d’informar mensualment, sinó cada tres mesos.

Què en diuen? El director de l'ACA, Samuel Reyes, valora positivament el sistema de publicació de dades en una web pública, on hi ha accés a la informació de consum per municipi.

  • Considera que les sancions s'aplicaran si és necessari, perquè seria injust no sancionar qui no compleix la normativa mentre altres municipis sí que la compleixen.
  • Ha explicat, que en cas que s'hagin d'aplicar sancions, aquestes seran proporcionals a l'excés de consum, i tindran en compte les dimensions de cada consistori.
Categoria: Meteo i Serveis
Etiqueta: Sequera