Meteo i Serveis
Canvi d'hora
Foto: Canvi d'hora | Pexels
Canvi d'hora

Canvi d'hora: Aquest cap de setmana torna l'horari d'hivern

Temps de lectura: 2 minuts
Canvi d'hora
Foto: Canvi d'hora | Pexels

Aquest cap de setmana deixarem enrere l'horari d'estiu i farem el segon canvi d'hora de l'any. I és que amb la tardor, a finals d'octubre, arriba el conegut com a horari d'hivern.

Quan? La matinada del pròxim dissabte 28 d'octubre al diumenge 29, a les 3:00 hores acabarà l'horari d'estiu i el rellotge s'endarrerirà fins a tornar a marcar les 2:00.

  • D'aquesta manera es donarà pas a l'inici de l'horari d'hivern que s'allargarà fins al 27 de març del 2024. Per tant, aquesta nit es dormirà una hora més.

En detall: Un any més es recuperarà l'horari d'hivern, adequat amb la Directiva Europea del Canvi d'Hora que s'aplica a tots els estats de la Unió Europea per aconseguir un estalvi energètic, tot i que la mesura genera molts dubtes.

  • El sistema del canvi d'hora està en qüestió des de fa temps. A més dels inconvenients que comporta sobre la salut, ha quedat demostrat que l'estalvi energètic és marginal.
  • El Parlament Europeu va donar suport l'any 2019 a posar fi al canvi d'hora estacional a la UE a partir del 2021, permetent a cada país triar si vol mantenir l'horari d'estiu o d'hivern.
  • El termini per decidir si es continuava canviant l'hora o no ja ha arribat al seu límit, i no sembla que hi hagi cap acord ni cap data clara per saber si això finalment serà així.

Context: Espanya segueix l’Horari Central Europeu, el CET (UCT+1). Tenim la mateixa hora que el centre d’Europa, amb països com Alemanya, Països Baixos, Hongria...

  • La nostra és la part més occidental del continent, per a la qual hi ha un altre fus horari, el de Portugal i el Regne Unit, que tenen l’hora endarrerida 60 minuts.
  • La dictadura franquista va decidir canviar l'hora d’Espanya per assemblar-se a la resta d'Europa. El 1940, es va avançar l’hora, de les 2:00 a les 3:00. I és la Directiva Europea de Canvi d'Hora la normativa que estableix l’actual sistema.
Categoria: Meteo i Serveis