Meteo i Serveis
L'arbre caigut a Madrid que ha provocat la mort d'una jove de 23 anys
Foto: L'arbre caigut a Madrid que ha provocat la mort d'una jove de 23 anys | EFE
Successos

La borrasca 'Ciarán' provoca la mort d'una jove a Madrid: per què cauen els arbres?

Temps de lectura: 3 minuts
L'arbre caigut a Madrid que ha provocat la mort d'una jove de 23 anys
Foto: L'arbre caigut a Madrid que ha provocat la mort d'una jove de 23 anys | EFE

La borrasca 'Ciarán' ha provocat un mort pel seu pas per Espanya, a banda de multitud d'incidències, incloses la cancel·lació de desenes de vols i suspensió de línies de tren arreu del país.

Per què és important? L'AEMET alerta que aquesta ha estat una de les borrasques "més profundes" del segle XXI a Europa, mentre diversos estudis han demostrat que el canvi climàtic fa augmentar la freqüència de temporals violents. En molts casos, aquests comporten no només destrosses materials, sinó la pèrdua de vides humanes.

Què ha passat? La víctima mortal s'ha produït a Madrid, quan a una jove de 23 anys li va caure un arbre a sobre aquest dijous a Madrid, concretament al districte de Chamberí.

  • La jove esperava amb els seus pares a un pas de vianants quan va rebre el cop i gairebé va morir gairebé a l'instant. Els serveis d'emergència no van poder fer res per reanimar-la.
  • La resta de persones van quedar atrapades entre les branques i van haver de ser rescatades amb cops, contusions i ferides lleus.

A més: Els vents de més de 150 km/h i les pluges de més de 70 litres per metre quadrat a diversos indrets del territori han provocat centenars d'avisos al 112. Galícia és la comunitat amb més incidències, amb més de 500.

  • A banda de la suspensió del trànsit ferroviari a certs punts, les aerolínies s'han vist obligades a cancel·lar 42 vols arreu del país. Aeroports com el d'Adolfo Suárez Madrid - Barajas i Josep Tarradellas Barcelona - El Prat han vist suspesos vuit i quatre vols respectivament.

Els motius: El cap de Jardineria i Arbrat del Reial Jardí Botànic del CSIC, Mariano Sánchez, ha explicat a Europa Press els factors que provoquen la caiguda d'arbres durant els episodis de temporals.

  • El principal motiu és que els arbres són plantats amb poc substrat, cosa que provoca que tinguin poca arrel, com en forats petits envoltats de molt de formigó.
  • Que caiguin els arbres també s'explica pel podriment de les branques per podes massa recurrents: els talls generen podriment i quan una branca creix, aquesta no se subjecta al tronc sinó a una part de la branca tallada.
  • Un altre motiu és que l'exemplar es trobi en un lloc inadequat i no resisteixi una forta ratxa de vent.
  • Sobretot a l'estiu, la manca d'aigua fa que els arbres no arrelin prou perquè fonamentalment s'alimenten del poc que tenen a l'abast a la superfície. Això es pot sumar a l'arribada de nous vents amb ratxes més freqüents i fortes per a les quals no estan preparats.

Per acabar: L'expert recomana plantar arbres en sòl profund i que les podes siguin molt selectives, en casos de risc, però "mai" fer una poda generalitzada en tot un carrer.

Categoria: Meteo i Serveis
Etiquetes: Temps Pluja Successos