Meteo i Serveis
Una dona lluita amb el vent, que li doblega el paraigua durant un temporal de vent
Foto: Una dona lluita amb el vent, que li doblega el paraigua durant un temporal de vent | EFE
El temps

Marxa 'Ciarán' i arriba 'Domingos', una nova borrasca carregada de forts vents

Temps de lectura: 2 minuts
Una dona lluita amb el vent, que li doblega el paraigua durant un temporal de vent
Foto: Una dona lluita amb el vent, que li doblega el paraigua durant un temporal de vent | EFE

Marxa una i arriba l'altra. 'Ciarán' ja té successora i no trigarà a fer acte de presència a Espanya; de fet, ambdues s'encavalcaran. Quan la borrasca que ha provocat la mort d'una jove a Madrid marxi divendres, dissabte ja tindrem 'Domingos', un nou temporal carregat de forts vents.

Per què és important? L'AEMET alerta que 'Ciarán' ha estat una de les borrasques "més profundes" del segle XXI a Europa, mentre diversos estudis han demostrat que el canvi climàtic fa augmentar la freqüència de temporals violents. En molts casos, aquests comporten no només destrosses materials, sinó la pèrdua de vides humanes.

Què esperar? 'Ciarán' s'acomiadarà el migdia de divendres amb vents superiors als 100 km/h al nord-est peninsular i temperatures més baixes.

  • Dissabte, ja es notaran els efectes de 'Domingos', que farà acte de presència amb fortes ratxes de vent que superaran els 100 km/h al nord-oest peninsular, litoral mediterrani i Illes Balears.
  • L'estat del mar no es calmarà, ja que la nova borrasca també provocarà un temporal marítim, amb onades de 4 o 5 metres al Mediterrani i de 7 o 8 metres a l'Atlàntic gallec i el Cantàbric.
  • Hi haurà ruixats, però no a l'àrea mediterrània ni a les Balears, sinó que tornaran a ser abundants i persistents a Galícia i el Pirineu central.
  • També es preveu que les temperatures pugin a partir de dissabte a tota Espanya perquè els vents d'aquest nou temporal siguin més càlids, de forma que pujarà la cota de neu.
  • 'Domingos' començarà a marxar diumenge, quan tots aquests fenòmens comencin a moderar-se i la setmana comenci amb cels assolellats i pluges delimitades a Galícia i Cantàbria.

D'on venim? El pas de 'Ciarán' ha deixat vents de més de 150 km/h i pluges de més de 70 litres per metre quadrat a diversos indrets del territori han provocat centenars d'avisos al 112, sobretot al nord-oest peninsular.

  • Ha provocat una víctima mortal, una jove de 23 anys a qui li ha caigut un arbre a sobre aquest dijous a Madrid, concretament al districte de Chamberí. La jove esperava amb els seus pares a un pas de vianants quan va rebre el cop i gairebé va morir gairebé a l'instant.
  • La borrasca també ha obligat la suspensió del trànsit ferroviari a certs punts, a banda de la cancel·lació de 42 vols a aeroports d'arreu del país. 

Categoria: Meteo i Serveis
Etiquetes: Temps Pluja