Món Global
Benjamin Netanyahu i la seva dona, Sara Netanyahu
Foto: Benjamin Netanyahu i la seva dona, Sara Netanyahu | Europa Press
Eleccions

Netanyahu guanya les eleccions i recupera el poder d'Israel

Benjamin Netanyahu i la seva dona, Sara Netanyahu
Foto: Benjamin Netanyahu i la seva dona, Sara Netanyahu | Europa Press

El bloc de dretes que encapçala l'exprimer ministre israelià Benjamin Netanyahu tindrà majoria absoluta al Parlament d'Israel després de celebrar eleccions aquest passat dimarts. Uns comicis marcats pel creixement de la ultradreta. 

Per què és important? Netanyahu tornaria al càrrec que ja va ocupar entre 1996 i 1999 i entre 2009 i 2021. El futur primer ministre té diverses causes judicials pendents per corrupció. 

Situació actual: Els resultats definitius dels comicis se sabran aquest dijous. Però segons el recompte oficial ja pràcticament acabat, el bloc encapçalat per Netanyahu aconseguiria fins a 65 escons i el líder de la dreta tornaria al poder mig any després.  

  • El que significaria sobrepassar la majoria absoluta del Parlament, que es troba a 61 escons (un total de 120). 

Al detall: De moment, i tot indica que no hi haurà grans canvis, el partit de Netanyahu, Likud, obtindria 31 escons del Parlament. 

  • Un dels clars guanyadors dels comicis ha estat el partit d'ultradreta Sionismo Religioso, que ha assolit els 14 diputats. Un fet inèdit en la història de l'extrema dreta a Israel. 
  • El líder del partit ja ha promès que donarà suport perquè hi hagi un govern "completament de dretes".
  • El primer ministre sortint, Yair Lapid, ha quedat en segona posició amb 24 escons. Tot i pujar en els resultats electorals bo és suficient per pactar amb altres socis i mantenir el poder a Israel. 

En xifres: La participació en les eleccions ha superat el 75%.

  • La societat israeliana ha votat per cinquè cop en menys de quatre anys davant d'un bloqueig polític que s'ha enquistat al país. 
Categoria: Món Global
Etiqueta: Eleccions