Món Global
El president dels Estats Units, Joe Biden, s'ha mostrat satisfet
Foto: El president dels Estats Units, Joe Biden, s'ha mostrat satisfet | ACN
Eleccions

Biden es mostra orgullós perquè l'esperada onada vermella "no ha passat"

El president dels Estats Units, Joe Biden, s'ha mostrat satisfet
Foto: El president dels Estats Units, Joe Biden, s'ha mostrat satisfet | ACN

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha comparegut aquesta matinada per valorar els resultats de les eleccions de mig mandat, encara no determinants, però que ja donen molta informació. Biden ha celebrat que els republicans no hagin guanyat amb comoditat.

Per què és important? Biden ha valorat els resultats fins ara com a un suport dels votants a la seva agenda econòmica i ha anunciat que es mantindrà en la mateixa línia.

Què ha dit? El president dels EUA ha assenyalat que era "un bon dia per a la democràcia i un bon dia per a Amèrica".

  • Ha admès que la població "continua frustrada" per les conseqüències de la pandèmia que "ja no controla les nostres vides".
  • També ha reconegut els problemes derivats de la inflació. "Ho he entès", ha dit el president que ha promès treballar per pal·liar la situació.

Context: Els resultats definitius d'aquests comicis poden trigar dies a ser definitius. En alguns estats clau encara es recompten vots per correu.

  • Per ara l'escrutini apunta que els republicans guanyaran el control de la Cambra de Representants, tot i que amb poc marge de diferència. 
  • Al Senat la situació és encara imprevisible amb gairebé un empat tècnic.

Què esperar? Els dos anys de mandat que li queden a Biden seran una mica més complicats que fins ara, quan els demòcrates tenien majoria a les dues cambres, si bé, no ho seran tant com alguns dels seus antecessors.

  • Barack Obama va perdre el control d'ambdues cambres en aquestes eleccions i els seus últims anys de mandat van limitar la seva capacitat d'aplicar agenda política.