Món Global
Una dona al costat d'un mural de l'aiatol·là Khomeini a Teheran
Foto: Una dona al costat d'un mural de l'aiatol·là Khomeini a Teheran | DANI SALVÀ / Europa Press
Drets i llibertats

Primera condemna a mort per les protestes contra el mocador a l'Iran

Una dona al costat d'un mural de l'aiatol·là Khomeini a Teheran
Foto: Una dona al costat d'un mural de l'aiatol·là Khomeini a Teheran | DANI SALVÀ / Europa Press

El Tribunal Revolucionari iranià ha fet públiques les primeres condemnes arran de les protestes per l'eliminació del mocador. En total hi ha cinc manifestants amb penes de presó i una persona condemnada a mort. És el primer cop que s'aplica la pena capital en els judicis dels arrestats per participar en una protesta.

Per què és important? Tot i que les marxes es van centrar primer a eliminar el mocador obligatori de l'Iran, o hijab, des de llavors s'han transformat en un dels majors reptes per als clergues governants des dels anys posteriors a la Revolució Islàmica de 1979.

En detall:

  • Les autoritats no han fet pública ni la identitat ni el gènere del condemnat.
  • Se l'acusa de "calar foc a un edifici governamental, alterar l'ordre públic, conspirar per cometre un delicte contra la seguretat nacional, fer la guerra contra Déu i corrupció a la terra".
  • Aquests últims són dos dels delictes més greus segons la llei iraniana.
  • Un altre tribunal de Teheran ha condemnat cinc persones més a penes de presó d'entre cinc i deu anys per "reunir-se i conspirar per cometre delictes contra la seguretat nacional i pertorbar l'ordre públic".

Com funciona? El Tribunal Revolucionari és un òrgan judicial amb base religiosa, que es va establir després de les revolucions islàmiques de 1979 i és conegut per aplicar penes molt dures a aquells que s'oposen al sistema teocràtic de l'Iran.

  • El 2021, l'Iran va aplicar la pena de mort a 333 persones. El 88% d'elles no van ser publicades de manera oficial, segons l'ONG Iran Human Rights.
  • Les sentències del Tribunal Revolucionari de Teheran poden apel·lar-se, i els detalls dels casos -inclosos els noms dels condemnats- no es donen a conèixer fins que no es dictin les sentències definitives.
  • A principis d'aquest mes, 272 dels 290 legisladors de l'Iran van exigir que el poder judicial apliqués la pena de mort, amb una justícia retributiva "ull per ull" contra aquells que "han danyat la vida i la propietat de persones amb armes blanques i armes de foc".

D'on venim?

  • La condemna a mort és l'últim intent del govern iranià de reprimir les protestes que han arrasat el país des de la mort de Mahsa Amini, de 22 anys, sota custòdia policial el setembre, després de ser detinguda per vestir roba que les autoritats consideraven inadequades.
  • Centenars de persones han estat assassinades durant les protestes, que les autoritats han qualificat de "disturbis".
  • Més de 2.000 persones ja havien estat acusades, gairebé la meitat d'elles a la capital, Teheran, des que van començar les manifestacions a mitjans de setembre, segons dades del poder judicial.

Les reaccions: El Consell de Drets Humans de l'ONU va iniciar una investigació sobre la repressió de les manifestacions per part del govern iranià. Per la seva part, els Estats Units i la Unió Europea, juntament amb el Canadà i Regne Unit, han imposat sancions a funcionaris i entitats iranianes.

Categoria: Món Global