Món Global
Una exposició a Egipte de la COP27
Foto: Una exposició a Egipte de la COP27 | Europa Press
COP27

Acord imminent en la COP27 per la creació d'un fons de 'pèrdues i danys'

Una exposició a Egipte de la COP27
Foto: Una exposició a Egipte de la COP27 | Europa Press

Després de dies de negociacions estancades a Sharm El Sheikh, Egipte, els 200 països representats a la COP27 estan a prop d'un acord de mínims, segons fonts de la BBC a la cimera. 

Per què és important? El punt clau del text final és la creació d'un fons comú per 'pèrdues i danys', destinat a països en desenvolupament que pateixin desastres climàtics.

Què ha passat? 

  • Diverses fonts suggereixen que un acord sobre la qüestió de les pèrdues i els danys podria ser imminent. L'agència de notícies AFP diu que una font de la Unió Europea diu que s'ha fet un acord, tot i que no hi ha confirmació.
  • Per la seva part, la Unió Europea ha amenaçat de marxar sense si la resta de països no es comprometien a complir l'objectiu de mantenir l'escalfament global a 1,5 °C.

Què han dit?

  • La ministra de Clima del Pakistan, Sherry Rehman, ha estat una de les principals defensores de la creació del fons comú. "Estem a prop d'un acord positiu. No és perfecte ni òptim, sinó que respon a la demanda bàsica de les nacions en desenvolupament" afirma. 
  • La vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha reconegut que les últimes hores han sigut de "màxima tensió".
  • "Aquesta conferència no pot acabar sense mantenir (i augmentar) el nostre compromís amb la seguretat climàtica (no més d'1,5 °C d'increment de temperatura) i enfortir els nostres compromisos de solidaritat. La UE no donarà suport a un resultat final que no garanteixi tots dos objectius", ha dit la ministra a Twitter.

D'on venim? No és el primer cop que una cimera internacional pel clima acaba sense acord.

  • La primera vegada va ser el 2000, a la COP6 de la Haia, on hi va haver moltes divisions sobre la viabilitat de l'acord de Kyoto. Es va suspendre la cimera sense acord i es va tornar a convocar les parts al cap de sis mesos.
  • La segona va ser a la COP15 de Copenhaguen el 2009, on es va abordar el tema del finançament i també hi va haver greus diferències. Les negociacions no es van tornar a canalitzar fins un any després a Mèxic
Categoria: Món Global
Etiqueta: Canvi climàtic